IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще настоява за мерки на ниво ЕС за млечния сектор

Няма увеличение по една от мерките, използвани широко от българските производители - "Училищно мляко", коментира земеделският министър

11:43 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България ще настоява за мерки на ниво ЕС за млечния сектор

България ще настоява за спешни мерки на ниво ЕС за стабилизирането на млечния сектор. Страната ни ще има подкрепата на Португалия в това искане, стана ясно от думите на земеделският министър Десислава Танева по време на посещението ѝ в Лисабон.

"Мерките до момента, които бяха взети, са по-скоро национални за стабилизиране на пазара на мляко, а трябва да има финансиране и извън страната", каза тя, цитирана от пресцентъра на земеделското министерство.

Според нея няма как да бъде стабилизиран пазарът при ежемесечно увеличение на производството на сурово мляко. България ще поиска намаляването на производството, което обаче да не засяга планинското и полупланинското производство, за да не се губи поминъкът на фермерите в тези региони.

Танева посочи, че има и още мерки, които да подкрепят млечния сектор - например откриването на пазари в трети страни. Тя приветства увеличаването на средствата за промоции, но допълни, че бюджетът по програмата "Училищно мляко" не е увеличен, а а тази мярка се ползва активно от България.

Португалският министър на земеделието Луиш Капоулаш Сантош коментира, че в страната също има сериозни проблеми в сектора "Мляко". "Отчитаме 4% увеличение на производството и 9% спад на консумацията на мляко и млечни продукти, допълни той.

Според него ЕС трябва да финансира в намаляването на производството на мляко за държавите, в които има ръст, тъй като в противен случай на пазара ще останат само най-големите производители.

Двамата министри са обменили и опит по отношение на сдружаването на земеделските производители. В Португалия има 140 организации на производителите - 50% от тях са сектора "Плодове и зеленчуци", посочи Сантош. 89% от производителите на ориз са обединени в организации, сочи още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още