IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери протестираха пред агроминистерството заради кризата в млечния сектор

Животновъдите са недоволни от трайно ниските изкупни цени

15:27 | 24.03.16 г.
Фермери протестираха пред агроминистерството заради кризата в млечния сектор

Десетки животновъди протестираха пред Министерството на земеделието и храните заради кризата в млечния сектор, предаде БТА.

Ниските изкупни цени, достигнали нивата от 40 до 60 ст. за литър мляко, вносът на големи количества млечни продукти в страната ни след руското ембарго - това са част от проблемите, които те изтъкнаха като повод за протеста.

От бранша твърдят, че изкупната цена на млякото е паднала с 35 на сто, но за сметка на това в магазините се е увеличила с 12%. 

Фермерите са притеснени от трайно ниските цени на млякото и настояват за намеса на министерството за завишен контрол върху вноса на сирена и кашкавали.

Те се оплакват от нелоялна конкуренция на вносните и евтини сирена от страните, които изнасяха големи количества за Русия. Според част от фермерите много от тези сирена сега се преопаковат в България и се представят за българско производство.

В същото време в условията на отпаднала квотна система страните с развито интензивно животновъдство конкурират сериозно местните млечни ферми.

Преобладаващата част от протестиращите са животновъди от Първомайско, Хасковско и Старозагорско.

Най-засегнати от ситуацията са малките ферми, където производството не е толкова ефективно, колкото в големите стопанства, коментира преди дни за Investor.bg Михаил Михайлов, председател на Националната асоциация на говедовъдите в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още