IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Агенцията по храните няма да спре проверките за палма в сиренето

Не може да бъде забранено производството на имитиращи продукти, каза д-р Райна Иванова от БАБХ

12:14 | 24.03.16 г.
Експерт: Агенцията по храните няма да спре проверките за палма в сиренето

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) редовно прави проверки за влагането на немлечни мазнини в млечни продукти и тези проверки няма да спрат. Това каза пред БНР д-р Райна Иванова, експерт в БАБХ.

Припомняме, че агроминистерството разпореди извънредни инспекции във фермите и в мандрите. Това става на фона на обвиненията от страна на млекопроизводителите за картел при изкупуването на млякото и занижен контрол от страна на държавата към имитиращите продукти.

За днес е планиран протест на млекопроизводителите заради срива на цените в сектора.

„България е член на Европейския съюз, а слагането на растителни мазнини в млечни продукти е разрешено в съюза. Тези храни обаче не могат да бъдат наричани „млечни“. Затова в наредба е записано, че те се наричат „имитиращи продукти“, съдържащи в състава си мляко“, припомни експертът.

Тя посочи, че ако в България бъде забранено влагането на тези немлечни мазнини в млечните продукти, българските производители ще бъдат поставени в неравностойно положение -  от чужбина ще идват такива храни, а местните производители няма да могат да ги произвеждат.

През 2015 г. Агенцията е взела 60 проби от търговската мрежа, за да установи дали са коректни производителите. Открити са 8 случая на вложени немлечни мазнини, но на етикета е обявено, че това са млечни продукти.

Тези храни са възбранени, върнати са за преетикетиране  и на фирмите - производители са наложени финансови санкции. Глобите по принцип са от 1 000 до 2 000 лева за физическо лице, а за юридически лица могат да стигнат до около 6 000 лв.

Ще продължим да вземаме проби както от големи, така и от малки магазини, обяви експерът.

Млекопроизводителят Танчо Колев смята, глобите за измами на потребителите са прекалено ниски. Той настоя за конфискация на стоките и раздаването им на социално слабите. Д-р Райна Иванова припомни, че в момента се  изработва нов Закон за храните, където са разписани по-високи санкции. По думите й в момента няма законово основание за конфискация на храните.

Част от мандрите в страната са обявили от 1 април изкупна цена от 35 ст. за литър краве мляко, каза Колев и предупреди, че много производители обмислят закриване на фермите. Ще освободим много работна ръка от малцинствата, да му мисли Европа какво ще направи с нашите неграмотни работници, предупреди той.

Преди два дни на среща с фермери и преработватели агроминистърът Десислава Танева обеща 10 млн. лв. помощ за сектора заради срива в изкупните цени на кравето мляко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още