IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчива политика на подпомагане на млечния сектор искат производители

Това ще стимулира българските производители да влагат българска суровина в продукцията си, според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите

10:46 | 14.03.16 г.
Устойчива политика на подпомагане на млечния сектор искат производители

Държавата чрез Министерството на земеделието и храните (МЗХ) трябва да подпомогне българските млекопроизводители с устойчива политика, която да подобри условията в млечния сектор и качеството на млечните продукти. Това заяви пред „Нова телевизия“ Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

За осем години пет пъти е скочил вносът на растителни мазнини, каза той.

По думите му земеделското министерство трябва да има трайна, устойчива политика, която да води до подобряването на условията в този сектор и до подобряване на качеството на продуктите. „Това ще стимулира българските производители да влагат българска суровина в продукцията си“, посочи Зоров.

Той допълни, че в останалите европейски страни има допълнителни държавни помощи и по-правилно разпределение на европейските плащания. „Отдавна настояваме който произвежда и плаща данъци, да получава помощи“, посочи Зоров. Той даде пример с Румъния, където получават до 10 евроцента на литър мляко допълнително национална помощ.

Проблемът е дали вносното мляко, което влиза от европейски страни у нас, отговаря на изискванията за качество на национално и европейско ниво, защото този внос не е контролиран, обясни още председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.

Никой не контролира млякото, което влиза в България от страни в Европейския съюз (ЕС). Нашата Агенция по храните разчита на документите от европейските служби”, смята той. „Убедили сме се, че европейският контрол не е най-добрият и не е най-прозрачният”, изтъкна Зоров и допълни, че контролът в сектора у нас преди влизането ни в ЕС е бил много по-добър.

Проблемът с ниските изкупни цени на млякото отново ескалира в последните седмици.

Резултатите от първите проверки показват, че в млекопреработвателните предприятия има нарушения, коментира преди ден министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В млечните ферми започнаха проверки заради оплаквания от производители за картел при изкупните цени. Фермери планират и протести за края на март заради ниските цени на млякото. Стопаните настояват и за затегнат контрол на вноса.

В момента ЕС обсъжда нови мерки в подкрепа на млечния сектор, като общото мнение е, че предлагането трябва да бъде намалено. Днес след заседанието на Съвета на министрите на земеделието на държавите членки ще станат ясни и политиките, които съюзът предприема в сектора и след това ще се обмислят и ефективни стъпки.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат  „Конкурентно ли е българското земеделие?“  на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още