IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще настоява за облекчаване на правилата за еврофондовете

Страната ни се бори за запазване на кохезионната политика на ЕС, става ясно от позиции на правителството

12:18 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България остава на позицията си, че Европейският съюз трябва да запази кохезионната си политика, но правилата и процедурите за управление на европейските фондове трябва да бъдат опростени.

Това становище ще защити страната ни по време на заседанието на Съвета на министрите, отговарящи за политиката за сближаване, което ще се проведе в началото на юни в Малта.

Позицията беше одобрена по време на заседанието на Министерския съвет, пишат от правителствената пресслужба. Срещата в Малта е част от предстоящите дискусии за бъдещето на ЕС след 2020 година.

Според нашата позиция от изключително значение е европейските граждани да бъдат максимално добре информирани за мисията и ролята на политиката, както и за постигнатите резултати с европейските средства.

В Брюксел вече се появяват мнения, че десетилетия след присъединяването на последните членове в общността кохезионните фондове трябва да свършили своята работа и равнищата на живот в страните да се доближили. Именно това е целта на европейското финансиране – изравняване на стандартите в отделните държави.

У нас позицията е, че европейските фондове трябва да бъдат запазени и страната ни настоя кохезионната политика да бъде вписана и в декларацията по повод 60-та годишнина от създаването на ЕС. Документът беше подписан от лидерите на общността по време на церемония в Рим.

Подпис от българска страна под декларацията сложи президентът Румен Радев, тъй като все още не беше съставено редовно правителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Услади им се почти 30 години преход, искат вечно да лапат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още