IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП призна полените за естествена съставка на меда

Дебатите по темата се разгоряха след тълкувателно решение на Съда на Европейския съюз

09:58 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕП призна полените за естествена съставка на меда

Полените са естествена съставка на меда, а не външна добавка. Това гласуваха европейските депутати по отношение на промените в Директива 2001/110 ЕО, добила публичност като „Директивата за меда”.

Дебатите за меда възникнаха още през 2012 година след тълкувателно решение на Съда на Европейския съюз, с което съдиите определиха, че наличието на полен в меда се дължи на намеса на пчеларите.

От ЕК обаче бяха категорични, че няма да признаят полените като допълнителна добавка, а естествен елемент в меда – те попадат в кошерите в резултат от дейността на пчелите, независимо от намесата на пчеларите.

Полените са алергени и ако бяха признати за външна съставка, съгласно директивата за етикетите в ЕС, те трябваше да бъдат обявявани като отделна съставка на меда.

В крайна сметка обаче становището на ЕК беше подкрепено и от европейските депутати. „Гласувайки този доклад, избягваме негативните последици, преки и косвени, които пчеларският сектор щеше да изпита, ако поленът беше приет за външна съставка, а не за естествен съставен елемент на меда”, коментира докладчикът по темата - българският депутат Мария Габриел, цитирана от своя пресцентър.

Като преки последици за пчеларите можеше да се очакват разходи за етикетиране и тестове на продукта, а косвените последици са свързани с репутацията на меда като естествен, здравословен продукт, отбелязва още депутатът в своята позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още