IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националният гаранционен фонд получи 20 млн. евро по Плана "Юнкер"

Очаква се от средствата да се възползват 330 малки и средни фирми

12:46 | 02.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 млн. евро финансиране за малките и средни предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия.

Средствата се осигуряват от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Инвестиционния план за Европа (Плана „Юнкер“). Това съобщиха от българската финансова институция, която е част от групата на Българската банка за развитие (ББР).

ЕИФ осигурява гаранционна линия в размер на 20 млн. евро, която НГФ ще дофинансира и така ще осигури 40 млн. евро гаранции за малките и средни фирми в България, които изпитват затруднения при осигуряване на обезпечения за кредити. 

Очакванията са през следващите три години от споразумението да се възползват 330 български предприятия.

До момента с посредничеството на 22 търговски банки Националният гаранционен фонд е подкрепил над 5 хил. компании, които са получили финансиране за над 600 млн. евро.

"Ще помогнем на повече компании да реализират своите бизнес идеи“, коментира Самуил Шидеров, изпълнителен директор на НГФ.

Еврокомисарят с ресор инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен заяви, че се надява като краен резултат да види "историите на предприемачи и хора, за които е осигурена заетост в България с подкрепата на ЕФСИ“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още