IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 млн. лв. са инвестирани в обходния път и водния цикъл на Монтана

Пътят с дължина над 12 км беше открит днес

14:05 | 29.12.15 г.
<p>
	Снимка: <em>АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Само с два реализирани обекта – обходния път и водния цикъл, в Монтана са инвестирани над 100 млн. лв., отбеляза при откриването на пътя днес премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му показателно е, че това вече се случва не само в Южна, но и в Северна България. Премиерът посочи, че когато има активност от местната власт, правителството подкрепя проектите, и призова кмета да работи за подобряване на енергийната ефективност на блоковете.

Обходният път на Монтана  получи финансиране по ОП „Транспорт“ за миналия програмен период и от националния бюджет. Стойността на договора за строителство надхвърля 46,5 млн. лева (с ДДС). 

Изпълнител е Обединение „Обход Монтана”, в което участват „Трейс Груп Холд” от София и старозагорското дружество „Пи Ес Ай“. Строителният надзор осъществи Обединение „ЕН АР – ИНФРАМ - 2”, в което са: „ЕН АР КОНСУЛТ” от Хасково и чешкото „ИНФРАМ”. Стойността на договора е 1,51 млн. лева (с ДДС).

Общата дължина на участъка е 12,452 км.

Обходният път на Монтана е част от участъка Видин - Ботевград. По път I-1 (Е79) се осъществяват транспортните връзки между три европейски държави – Румъния, България и Гърция, посочват от Агенция "Пътна инфраструктура".

С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат се увеличиха транзитните потоци в Северозападна България, като направлението се използва все по-интензивно като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Днес бяха открити и възстановените близо 16 километра от пътя Мадан - Златоград - Бенковски. Третокласният път е единствената връзка към Златоград и околните населени места. Той е ремонтиран с близо 10,7 млн. лева, осигурени предимно от Европейския фонд за регионално развитие и 15 на сто съфинансиране от националния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още