IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрени са проекти за над 100 млн. лв. за трудовия пазар

Одобрено е финансиране на ваучерна система за предоставяне на услуги в дома

17:24 | 12.11.15 г.
Одобрени са проекти за над 100 млн. лв. за трудовия пазар

Нови проекти за над 100 млн. лв. са одобрени от Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Сумата на схемите е за общо 107,5 млн. лв., съобщават от социалното министерство.

По схемите ще се реализират проекти, свързани с пазара на труда, и такива за повишаване на социалното включване на хора от рисковите групи, за повишаване на компетенциите на заети в сферата на здравеопазването.

Схема с бюджет 10 млн. лв. – „Обучение на възрастни, преминали курсове на ограмотяване“, ще интегрира уязвими групи - дългосрочно безработните и лицата в трудоспособна възраст, които са с основно и по-ниско образование или са без образование. Приоритетно в дейности за обучение и подпомагане за наемане на работа ще бъдат включвани безработни младежи на възраст до 24 г. включително. Очаква се в дейности по операцията да бъдат включени над 6 хил. безработни.

Одобрена е и схема за 5 млн. лв. за въвеждането на ваучерна система за предоставяне на услуги в дома. Тя представлява иновативна практика за предоставяне на услуги в домашни условия, като едновременно с това ще бъдат създадени нови работни места, на които ще бъдат наети безработни. Очаква се по схемата да бъде осигурено работно място на 600 лица.

В сферата на социалното включване е одобрена операция с бюджет 80 млн. лв., която да повиши качеството на живот, социалното включване и трайната интеграция на най-маргинализираните общности.

Одобрени са и две операции в сферата на здравеопазването на обща стойност 12,5 млн. лв., които са в подкрепа на устойчивото провеждане на политика за запазване и развитие на човешките ресурси в системата на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още