IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи работата по плановете срещу наводненията

Изпълнени са ангажиментите и по морската стратегия

16:40 | 12.01.17 г.
<p>
	Риск от наводнения в Дунавския район. <em>Източник: МОСВ</em></p>

Риск от наводнения в Дунавския район. Източник: МОСВ

България е получила потвърждение от Европейската комисия, че са изпълнени произтичащите от европейското законодателство ангажименти по приемане на Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН) и на Морската стратегия, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По-рано бе получено потвърждение, че са изпълнени задълженията на страната и по Планове за управление на речните басейни (ПУРБ). 

Така е елиминиран рискът от наказателна процедура срещу България, казва екоминистерството.

Четирите ПУРН – за Дунавския, Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския район, както и Морската стратегия, бяха приети от Министерския съвет на 28 декември 2016 г. С това бяха изпълнени и ангажиментите на МОСВ по предварителните условия на Европейската комисия, заложени в Споразумението за партньорство.

Плановете за управление на риска от наводнения са нов инструмент не само за България, но и за Европа. При разработването им са определени райони със значителен  потенциален риск, като са изготвени карти с различни сценарии на заливане при висока вълна и са идентифицирани рисковите обекти.

Приетите Плановете и програмите от мерки са публикувани тук.

Морската стратегия се разработва за първи път за страната. Насочена е към опазване на състоянието на морските води на България, които включват крайбрежните и териториалните морски води и изключителната икономическа зона на страната. За крайбрежните морски води тя допълва Плана за управление на речните басейни на Черноморския район.

Морската стратегия за периода 2016-2021  е публикувана тук.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още