IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на земеделска техника у нас нарастват

Очаква се процесът да продължи с усвояването на средства от ПРСР

15:34 | 30.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През последните години продажбите на нова земеделска техника нарастват с до 8% годишно, заяви министърът на земеделието Десислава Танева при официалното откриване на есенното изложение БАТА Агро в град Стара Загора.

Сега се очаква продажбите да продължат да нарастват след новия прием по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., заяви министърът, цитирана от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

При втория прием на проекти по подмярка 4.1 се очаква получилите субсидии да бъдат с 36% повече от при първия.

Увеличението ще бъде резултат от променените правила – таванът за финансиране на един проект бе свален от 1,5 млн. евро на 1 млн. евро. Според Танева подписаните нови договори ще бъдат малко под 1100.

Министърът припомни, че стопаните ще имат възможност да кандидатстват за целия остатъчен бюджет, който е в размер на 237 млн. евро. 

"При първия прием бяха отпуснати 164 млн. евро, от които половината са отишли за проекти в зърнопроизводството", уточни тя. По думите й това показва, че зърнопроизводителите не са ощетени от новите приоритети през настоящия програмен период 2014-2020 г.

Танева поясни, че по тези одобрени проекти за зърнопроизводство ще бъде закупена техника основно от биопроизводители.

Министърът на земеделието изтъкна, че независимо от трудностите всяка изминала година се увеличават обработваемите площи и обемите на всички подсектори в земеделието в България.

Тя посочи, че близо 75 хил. колесни трактора са регистрирани към края на 2015 г., като 20% от тях са на възраст до 10 години, а около 10% са на възраст до 5 г. При зърнокомбайните 25% от всички регистрирани към края на годината са на възраст до 10 години, а 10% са на възраст до 5 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още