IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С европроекти туристическо дружество „Приста“ почиства дунавски острови

Островите са с уникална природа, но замърсени

08:58 | 27.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

С финансиране от европроекти русенското туристическо дружество „Приста“ почиства дунавски острови. Те са уникално късче от дунавската екосистема, опазени от цивилизацията, но участъци от тях са замърсени с отпадъци. Това каза в интервю за БТА председателят на дружеството Сашо Попов.

Някои от островите се ползват за стопански цели. Там например се засажда топола за дървесина. Останалата част от островите обаче е дива, с птици, животни и фини пясъчни плажове. Водата е бистра, няма тиня и кал.

Заради голямата влажност е избуяла лонгозна растителност. На етажи са разположени различни видове пернати, включително морски орел - десетина двойки гнездят в българския участък на Дунав. Най-многобройни са кормораните, чайките, пеликаните.

По принцип туристическото дружество прави водни походи с каяци. Междувременно се заемат с почистването на отпадъците, след като обхождат островите Мишка, Безименен остров, Люляка, Батин и Алеко.
Така кандидатствали с проект, който спечелили, като през 2015 и 2016 г. организирали първите доброволни акции.

Включили се 156 души от различни градове на България. Доброволците събрали повече от 900 чувала с отпадъци за шест месеца - от юни до декември 2015 г. 

Отпадъците били събирани разделно и след това извозвани с моторна лодка до брега – основно пластмасови бутилки, но и стъкло, както и туби от гориво.

Попов разказва, че продължили да организират акции и след приключването на проекта. След спечелили отново финансиране. Проектът, макар и по-малък от предишния, предвиждал още акции. Първата била в началото на юли на островите Вардим и Люляка. Следващата акция ще се състои през есента.

"Имам чувството, че е масова практика в наши води всички кораби - и български, и чуждестранни, да си изхвърлят отпадъците в Дунава. По островите сме намирали опаковки от хранителни отпадъци, бутилки от масло, от перилни препарати, обувки, джапанки, стъклени бутилки. Намирали сме на два пъти дори хладилници", обяснява Попов.

Той казва, че има и бракониерство по островите, но то не било толкова масово и очевидно, както по язовирите.

Председателят на туристическото дружество "Приста" коментира, че в Сърбия и Унгария са развили инфраструктурата и са включили островите като зона за отдих. "Ако се прекали обаче в тази посока, ще бъде унищожена девствената природа и ще получим парк с плочки и алеи. Трябва да се запази природата в най-чист вид", казва Попов.

Той казва още, че има места, където фарватерът (плавателният път) минава много близо до брега на някой от островите. Каякар, който не знае това и не познава обозначителните знаци за корабоплаването, може да изпадне в бедствена ситуация, тъй като може да бъде засечен от някой плавателен съд.

Туристическото дружество "Приста" организира ежемесечно групови пътувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още