IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шумен се сдоби с нови съоръжения на пречиствателната станция

Общият размер на новата инвестиция е 12 млн. лева

12:50 | 08.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на околната среда Ивелина Василева и премиерът Борисов в Шумен. <em>Снимка: правителствена информационна служба</em></p>

Министърът на околната среда Ивелина Василева и премиерът Борисов в Шумен. Снимка: правителствена информационна служба

Шумен се сдоби с нови съоръжения на пречиствателната станция за отпадни води в града. Това стана в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Изграждането на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за пречиствателната станция е част от втория етап на Проекта за интегриран воден цикъл на града. 

„Пречиствателната станция беше един провален обект, за който жителите на Шумен трябваше да извадят от джоба си 49 милиона и да ги върнат обратно“, е заявил министър-председателят, цитиран от пресслужбата на МС.

„До сега бях много толерантен, но се убедих, че всеки ден трябва да се напомня за катастрофата, в която ни въвлякоха Орешарски и издигналите го партии. Винаги съм се съобразявал какво говоря, за не влизаме в сблъсък, но трябва да им се напомня всеки ден. Шуменци не са виновни, че са избрали некадърно ръководство, бяха подведени. Ние осигурихме от втория програмен период парите да дойдат бързо и да имаме днес това прекрасно съоръжение. Ще продължим да работим за Шумен“, подчерта премиерът.

Той посочи, че с допълнителната финансова помощ се завършва проект, започнат през 1988 г., и така Шумен вече има инвестиции за над 62 млн. лв. в екология и здраве за над 100 000 души, които ползват пречиствателната станция.

Проектът е втората фаза на водния цикъл на Шумен и включва два подобекта – изграждане на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за пречиствателната станция и  помпена станция за отпадъчна вода в кв. „Дивдядово“ с напорен колектор до ПСОВ. Общият размер на новата инвестиция е 13 млн. лв. С въвеждането в експлоатация на тези съоръжения приключва един от мащабните водни проекти по Оперативна програма "Околна среда", в който са инвестирани общо над 60 млн. лв. 

Изграждането на водния цикъл на Шумен започна през 2012 г. и досега в него са инвестирани близо 49 млн. лв. В първата фаза на проекта са положени 41 км нова ВиК мрежа.

Целият воден цикъл на Шумен е с капацитет от 132 000 еквивалентни жители и с предвидено отстраняване на биогенните елементи азот, фосфор и анаеробна стабилизация на утайките. Изпълнението на проекта от 2014 г. насам е поверено на “Строително-предприемачески холдинг”, след като през 2010 г. договорът с предишния изпълнител е прекратен поради несправянето му с изпълнението.

Как функционира новата пречиствателна станция 

Всички процеси и възможни режими на работа на пречиствателната станция са изцяло автоматизирани, като данните от SCADA-системата са изведени в командната зала на пречиствателната станция (ЦДП).

За построяването на станцията са използвани над 11 000 куб. м бетон и около 900 тона арматура. Общият хидравличен обем на съоръженията на площадката е над 45 000 куб. м. Биологичното пречистване на водата се извършва в система от басейни, в които се снижава въглеродната, азотната и фосфорна замърсеност на водата до нивата допустими за заустване в река Поройна, определена като чувствителна зона. Монтираните  въздуходувки в сградата осигуряват повече от 240 000 куб. м въздух денонощно за нормалното протичане на биологичното пречистване. Преди заустване в приемника е придвидено да има възможност водата допълнително да се обеззаразява  чрез UV лампи.

“Станцията е изградена в  спрямо най-високите съвременни изисквания и по този показател община Шумен се нарежда до най-развитите европейски градове по отношение опазване на околната среда. Енергийните изисквания, с които е съобразено изграждането, също са на най-високо ниво - от добития газ от процесите се произвежда ток, който задоволява над 50% от нуждите на самата станция. В годишен план това са около 600 000 лв., които се спестяват”, обяснява инж. Стоян Минков, директор “Корпоративно развитие” в “Строително-предприемачески холдинг”, цитиран в прессъобщение на компанията. 

Всички процеси в станцията са напълно автоматизирани, като информацията за работата на отделните агрегати се визуализира в централния диспечерски пункт, от където дистанционно може да се управлява всеки агрегат.

За 1 година станцията в Шумен ще отстранява до 2900 тона органично замърсяване, 5800 тона химично замърсяване, 2600 тона неразтворени веществава, 482 тона общ азот и 72 тона фосфор. Станцията е проектирана да работи в няколко режима на работа, които да осигурят 92% ефект на пречистване от органично замърсяване, 79% от химично замърсяване, 87% ефект на пречистване от неразтворени вещества, 80% от азот и 87% от фосфор.

Помолен за коментар относно статия на американски автор от петък, който в авторитетното американско бизнес списание Forbes нарича българският министър-председател „дълбоко посредствен, тъпоумен интригант-сървайвър“, премиерът отбелязва, че изразеното мнение е лична позиция на автора, а не на Forbes.

„Не се месим в нещата, които пише някой блогър, това си е негово лично право“, e казал премиерът. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 7 години
Меркелото ББ прави същия знак с ръчичките си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още