IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалното министерство ще управлява новата ОП "Развитие на човешките ресурси"

За сертифициращ орган е одобрена дирекция "Национален фонд" при Министерството на финансите

11:27 | 20.10.15 г.
Социалното министерство ще управлява новата ОП "Развитие на човешките ресурси"

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще бъде управляващ орган по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. С решение от днес правителството възложи дейността на главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ във ведомството.

С функциите на сертифициращ орган по същата програма е натоварена дирекция „Национален фонд“ при Министерството на финансите, уточняват от пресслужбата на кабинета.

С предвидения бюджет от 2,136 млрд. лева Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще допринесе за изпълнението и на целите на стратегията на ЕС „Европа 2020”, пише в решението на МС.

Програмата залага ръст на коефициента на заетост на българите в трудоспособна възраст (между 20 и 64 години) до 76%. В момента той е малко под 60 на сто и целта е доста амбициозна.

Новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” през следващите седем години залага и повече средства за заетост и за борба с бедността. Близо 60% от ресурса е предвиден за заетост, а 31% - за борба с бедността и насърчаване на социалното включване. Новият програмен период на оперативната програма, който официално стартира през януари тази година, предвижда повече средства за тези приоритетни направления.

Спрямо миналия програмен период помощта за заетост се увеличава с 315 млн. лева, а средствата за борба с бедността и насърчаване на социалното включване - с 276 млн. лв.

В първите две години на програмата ще бъдат отпуснати 240 млн. евро за „ударно“ намаляване на безработицата сред младите хора. Продължават и старите стажантски програми, чрез които младежите трупат опит.

За новия програмен период ОП „Развитие на човешките ресурси“ е първата оперативна програма за България, одобрена от Европейската комисия на 28 ноември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още