IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средства от квотите за СО2 ще финансират иновации в енергетиката

Европарламентът прие промени, които да позволят на европейската енергетика да изпълни целите на Парижкото споразумение

19:55 | 15.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иновационен фонд в подкрепа на проекти в зелената енергетика ще бъде създаден и финансиран с приходи от продажбите на квоти за емисиите парникови газове. Това предвиждат от Европейския парламент (ЕП) с приемане на промени в законодателството за намаляване на квотите за емисиите въглероден диоксид на пазара (ETS).

Текстовете бяха одобрени с 379 гласа „за“, 263 „против“ и 57 „въздържал се“, допълват от пресцентъра на институцията. Предстои обаче съгласувателна процедура със Съвета, чийто председател до лятото е Малта.

Депутатите разгледаха предложенията на Европейската комисия за промени в сектора, за да може европейската енергетика да изпълни целите на Парижкото споразумение.

По време на пленарната сесия в Страсбург беше одобрена позицията на Европейската комисия за намаляване на разполагаемите квоти в размер на 2,2% всяка година след 2021 г., и удвояване на капацитета на Резерва за стабилност на пазара за 2019 г., за да се премахне излишъкът от квоти на пазара. 

В сегашното законодателство се предвижда намаляването на квотите с 1,74% всяка година. 

Евродепутатите подкрепят и идеята 800 милиона квоти да бъдат отстранени от Резерва след 1 януари 2021 г.

Два фонда – Иновационен и Модернизационен, ще разпределят приходите от представянето на квотите на търговете. Със средства от Модернизационния фонд ще бъдат подпомагани държави с нисък ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за обновяване на енергийните системи.

Иновационният фонд ще финансира проекти в областта на възобновяемата енергия, улавяне и съхранение на въглерод и други проекти.

Според евродепутатите въздухоплавателният сектор трябва да получи с 10% по-малко квоти от средното за периода 2014-2016 г., за да се изравни неговото равнище с останалите сектори. Всички приходи от квотите във въздухоплавателния сектор, разпределени чрез тръжна продажба, се заделят целево за действия в областта на климата в ЕС и трети държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
с тва измислено глобално затопляне нали господжата от ООНето ви го каза лично в Брилсель, че е лъжа и измама или още вервате ?!? И туй CO2 дет е само 0.4% от цялата атмосфера фанете измислете нещо друго дет уж ше се тровим щот с тея числа некак си не върви ..... :)) Пишете поне че Азота е отровен той е над 60% поне ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още