IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старата програма за селските райони приключва с 93% усвоен бюджет

През 2015 г. земеделските производители са получили общо 3,044 млрд. лв., заяви Десислава Танева

17:35 | 22.12.15 г.
Старата програма за селските райони приключва с 93% усвоен бюджет

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 приключва тази година с 93% усвоен бюджет от общо 3,242 млрд. евро. Това отчете на пресконференция агроминистърът Десислава Танева.

Тя посочи, че през 2015 г. земеделските производители са получили общо 3,044 млрд. лв.  От тези средства 1,3 млрд. лв. са изплатени по ПРСР.

91 млн. лв. са държавни помощи – от преотстъпен данък и намалена акцизна ставка за газьола. 1,6 млрд. лв. са дошли от схемите за директни плащания и  пазарни механизми. Тук се отчитат и 40 млн. лв. от старата програма „Рибарство“.

Танева изчисли, че агробизнесът се е състезавал за общо 347 млн. евро бюджет на отворените мерки по новата ПРСР и извънредния прием по мярка 121 за земеделска техника от старата програма.

Министърът посочи, че фокусът на екипа й е бил върху недофинансираните сектори. И  коментира, че догодина предстои работа по пакет закони, свързани с храните и ветеринарно-медицинската дейност.

От тазгодишния бюджет на ПРСР 2007 – 2013 се очаква да бъдат загубени около 15 млн. евро, а за целия период на програмата - към 330 млн. лева.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев припомни, че вече е изработен график за прием по новата ПРСР 2014 – 2020. Той посочи, че при отварянето на мерки ще бъдат намалени максималните суми за проектите, за да може средствата да стигнат до повече фермери.

Млечните ферми, които не успяха да се модернизират и да отговорят на европейските хигиенни норми, няма да бъдат затваряни от януари 2016 г., стана ясно на пресконференцията. Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров обясни, че с Еврокомисията сме договорили малките стопанства с т. нар. неотговарящо мляко да имат право да го продават на мандрите. Условието е от това мляко да се правят само сирене и кашкавал с дълъг срок на зреене, но не и бутилирано прясно или кисело мляко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още