IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изпълнението на първите проекти по трансграничната програма с Македония

Стойността им е над 10 млн. евро

14:28 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Започва изпълнението на първите 45 проекта по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Македония - ИНТЕРРЕГ-ИПП - Програмата "България-Македония 2014-2020", съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Стойността на проектите е над 10 млн. евро, допълват от ведомството.

Днес в София са връчени договорите на бенефициентите от двете държави от заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова и заместник-министърът на местното самоуправление на Македония Люпчо Пренджов.

Одобрените проекти са по първата покана на програмата, която е с общ бюджет от близо 20 млн. евро. Бенефициенти от българска страна са местни власти, неправителствен сектор и бизнес организации от областите Благоевград и Кюстендил, а от македонска - от Кумановски регион, Щип и Струмица.

Одобрените проекти са в областта на опазването на околната среда, устойчивото оползотворяване на природните ресурси, диверсификация на туристическия продукт, който се предлага в пограничните региони.

Превенцията на риска от бедствия и аварии, енергийната ефективност и образователните инициативи са другите мерки в одобрените проекти. Има и много инициативи за подобряване на конкурентоспособността в района с мерки, които се отнасят до малките и средните предприятия, включително изграждане на 11 стартиращи предприятия с финансиране от Европейския съюз (ЕС) по програмата. Те целят разкриване на нови работни места, с които да се ограничат миграционните процеси от малките към големите населени места.

Очаква се втора покана по програмата да бъде обявена в края на 2017 г. при решение на Комитета за наблюдение на програмата

Европейската комисия (ЕК) одобри програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Македония преди година. Общият ѝ бюджет възлиза на близо 19,5 млн. евро, осигурени предимно от Европейския фонд за регионално развитие и Инструмента за предприсъединителна помощ.

Със средствата ще се финансират проекти в областта на околната среда, развитието на туризма и подобряване на конкурентоспособността на трансграничния регион. Бенефициенти могат да бъдат местните власти, природни паркове, културни и образователни институции от областите Благоевград и Кюстендил, както и от граничните райони в Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още