IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Samsung продължават да поевтиняват

Компанията загуби 20 млрд. долара от пазарната си капитализация за два дни

09:10 | 12.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на корейския електронен концерн Samsung се понижиха допълнително в сряда, след като производителят на смартфони заяви, че ще се откаже от производството на своя флагман Note 7. Акциите поевтиняха с 1,55% по време на сесията в Корея дo 1,522 млн. вона след срива от 8% във вторник.

Компанията загуби 20 млрд. долара от пазарната си стойност само за два дни, но все още е рано да се правят изчисления за конкретните щети.  

Note 7 бе изтеглен от пазарите, след като през септември се появиха първите проблеми. Но след като новите телефони показаха същия проблем, концернът от Южна Корея вече бракува устройството изцяло.

Спадът на акциите бележи едномесечно дъно за Samsung на фона на нарастването на опасенията, че сегашната криза ще надхвърли разходите за изтеглянето и ще засегне цялостната репутация на марката.

Анализаторите предполагат, че кризата може да струва много на Samsung в дългосрочен план, особено на фона на факта, че редица конкуренти, включително Google и Apple, обявиха нови смартфони от висок клас.

Note 7 се разглеждаше като основен конкурент на новия iPhone 7 на Apple. Неволите на Samsung изпратиха нагоре акциите на Apple до 10-месечен връх.

Компанията не разкрива колко нови или подменени телефони ще бъдат засегнати. Анализаторите изчисляват, че първоначалното изземване ще струва между 1 и 2 млрд. долара, но сега тази цифра със сигурност ще се увеличи. Чун Чен Уон, анализатор в Nomura Holdings Inc., оцени преди последния анонс на корейския концерн в своя бележка до клиентите си, че в най-лошия сценарий кризата ще струва на компанията около 5 млрд. долара от оперативната печалба през 2017 г. Със сигурност обаче тази сума сега ще се повиши.

Ако Samsung спре изцяло продажбата на Note 7, това ще доведе до около 19 млн. непродадени смартфона, или загуби за 17 млрд. долара, като това е сумата от продажбите, която се очакваше компанията да генерира по време на продуктовия цикъл, сочат анализатори, включително от Credit Suisse.

Това е сериозен ръст спрямо 5-те млрд. долара пропуснати продажби, които предвиждаше Уон първоначално на базата на предположението, че компанията ще възстанови глобалните продажби на Note 7 през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още