IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Apple свива производството на iPhone с 10%

Продължаваме да вярваме, че всяка слабост ще създава атрактивни нива за влизане, смятат от банката

19:33 | 10.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple вероятно е изправен пред проблем поне в краткосрочен план, смятат от Credit Suisse, цитирани от CNBC.

От швейцарската банка изпратиха днес съобщение, в което се казва, че технологичната компания е намалила с 10% поръчките си за доставка на компоненти.

„Изглежда, че намалението се дължи на слабия интерес към новия iPhone 6s. Очаква се цялостното надграждане за новия модел да бъде под 80 млн. единици за декември и между 55 и 60 милиона броя за тримесечието до март“, твърдят от банката.

Но това не е всичко – от Credit Suisse намалиха своята прогноза за продажбите за 2016 година до 222 милиона от досегашните 242 млн. бройки. Отделно за 2017 г. се очаква годишен ръст от 6%.

И все пак от банката още не препоръчват на инвеститорите продажба по позицията, а препоръчват „купувай“ при всяко дъно.

„Докато смятаме, че акциите могат да останат в диапазона между 100 и 130 долара за брой през следващите няколко тримесечия, продължаваме да вярваме, че всяка слабост ще създава атрактивни нива за влизане“, поясняват от инвестиционната банка.

По последни данни Apple остава на втора позиция на пазара на смартфони след Samsung с 13,5% пазарен дял при продадени 48 млн. смартфона през третото тримесечие на годината, в сравнение с 11,8% пазарен дял и 39,3 млн. продадени бройки година по-рано.

Ръстът на Apple може да бъде отдаден на силните продажби на iPhone 6s и iPhone 6s Plus, което доведе до най-голямото прехвърляне на потребители на Android към iOS, отчитано някога. Новите смартфони поставиха рекорд от 13 млн. продажби през уикенда след пускането си на пазара през септември.

Отделно американският технологичен концерн отчете поредно тримесечие с рекордни резултати през четвъртото си фискално тримесечие.

За последния отчетен период нетната печалба на компанията нараства с 31 на сто до 11,1 млрд. долара, или 1,96 долара на акция, докато приходите се покачват с 22 на сто до 51,5 млрд. долара. Компанията има 205,7 млрд. долара в кешова наличност и инвестиции в баланса си към края на тримесечието.

Брутният марж, ключова мярка за рентабилност, нараства до 39,9%. За цялата фискална 2015 г.  Apple обяви общи приходи от продажби от 233,7 млрд. долара. Нетната печалба нарасна с 35% до 53,4 милиарда долара за годината.

Акциите на Apple започнаха търговията със спад от 2,5% до около 117,5 долара за лот, като така натежа на индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който се понижава с 49 пункта (0,27%) до 17 690 пункта в началото на сесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 години
"продължаваме да вярваме, че всяка слабост ще създава атрактивни нива за влизане." Моля ? ... тоест препоръчвате да се взимат акции от свиваща се фирма ? .... вече с нетърпение чакам статията "Какво движи пазарите днес", зада отговоря пак че е спекулата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още