IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook тества безжични очила за виртуална реалност

Компанията не разкри повече подробности за продукта, защото не е готов за пускане на пазара

11:24 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook работи по нов продукт за виртуална реалност, който е по-развит от Samsung Gear VR и не изисква връзка с персонален компютър, каквато е необходима за Oculus Rift, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг предупреди разработчиците да не се вълнуват толкова, защото продуктът все още не е готов за пускане на пазара. Той направи това в четвъртък време на конференцията Oculus Connect в Сан Хосе, Калифорния.

Зукърбърг показа видео на мъж, носещ прототип на устройството, който се разхожда свободно, без да е свързан с кабел. Той не разкри повече подробности относно начина, по който работи продуктът.

Въпреки че новото устройство е в процес на развитие, компанията заяви, че работи с Advanced Micro Devices и Nvidia, които да осигурят връзка на Oculus Rift с по-евтини компютри. Така например един компютър Cyberpower с AMD чип за графика за използването на Rift се продава на стартова цена от 499 долара. Освен това компанията обяви, че ще започне доставките на контролерите Oculus Touch през декември, а предварителните поръчки стартират на 10 октомври на цена от 199 долара.

Facebook демонстрира и аватари, които могат да бъдат персонализирани, така че да приличат на човека, който ги ползва, благодарение на което потребителите да се разпознават във виртуалната реалност. Аватарите могат да разчитат жестове с ръце и изражения, докато си взаимодействат с другите аватари във виртуалния свят.

Зукърбърг заяви, че следващата стъпка за виртуалната реалност е софтуера за социално общуване. В момента Oculus позволява на хората да имат „стаи“, в които да разхождат аватарите си с тези на приятелите си. Във въпросните места те могат да гледат филми, да играят игри или да говорят.

"Виртуалната реалност е перфектната платформа, в която да поставим първо хората, заради присъствието“, коментира Зукърбърг. „Имаш чувството, че наистина си там, на друго място с хора“.

До момента Oculus е платила 250 млн. долара на разработчици, които да създадат преживявания във виртуална среда, и планира да инвестира още 250 млн., обяви главният изпълнителен директор на Facebook. Около 10 млн. долара ще отидат само за преживявания, свързани с образование.

Освен това компанията представи браузъра Carmel, който позволява на хората да сърфират в мрежата, докато са във виртуалната реалност. Показани бяха и слушалки, които се продават отделно за 49 долара и предоставят по-добър звук. 

Още технологични новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още