IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се опариха от късите продажби на акции на Tesla

Трейдърите, които залагаха против компанията, преживяват една неприятна 2017 година

12:25 | 14.05.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на акциите на компанията скочиха с 52% тази година, което причини загуби на стойност милиарди долари за инвеститорите, които залагаха срещу компанията, предава Business Insider.

Инвеститорите смятаха, че късите продажби (сигнализират, че инвеститорите очакват цената на акцията да падне) ще им донесат сигурни печалби.

Изпълнителният директор на Telsa Motors Илон Мъск е особено доволен от развитието на ситуацията, тъй като компанията се представя по-добре от очакванията на участниците на пазара.

Негативните нагласи бяха резултат от неуспеха на компанията да продаде 80-90 хил. автомобила, каквато бе прогнозата на Wall Street. Компанията за електрически автомобили успя да направи само 76 хил. доставки през 2016 г.

„Представянето ни от четвъртото тримесечие трябва да бъдат разглеждано с уговорката, че ние приемаме кола за доставена, само ако вече е при клиента и цялата документация е коректна,“ обясниха от Tesla в опит да се справят с критиките относно по-ниските продажби. 

Допълнителна лоша новина за Tesla беше и недостигът на кеш. Разходите на компанията, включително за финансиране, бяха на стойност от 2,3 млрд. долара. Пазарите отговориха на тези неблагоприятни данни, като в края на януари късите продажби възлизаха на 35% от свободно търгуваните акции.

Оттогава стойността на акциите расте, но късите позиции продължават да се трупат.

Акциите поскъпнаха с още само за един ден 3% преди месец, след като Piper Jaffray изрази мнение, че акциите на Tesla са ръстови и не са за пренебрегване. След това изказване цената на актива достигна 328 долара за акция. Този ръст направи Tesla втория по големина американски производител на автомобили по пазарна капитализация поне за момента.

След като акциите на компанията дръпнаха още, късите позиции донесоха още 261 млн. долара загуби на инвеститорите само за този ден според данни, предоставени от Business Insider. Общата стойност на загубите е 3,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
scott
преди 6 години
Цвети, не я разбираш теслата и това е......има варянт да печаташ кукловоден текст 1:1 и тогава те разбирам. ако обаче, това си го съчинала сама.................ПОТРЕС!Теслата ПОСКЪПВА, щото анализатори ВИЖДАТ как Тръмп и правителството на САЩ НАЛИВАТ ПАРИ В НЕЯ!!!!!! Не заради колите, соларните покриви и марсианстването /сичко това е на 100% загубес/, а заради практическото бране на пари от дървото наса и Тръмп. Докът имат таз подкрепа - КТБ И ЕНРОН, ВЛАГАЙ ПАРИ У ТЕХНИТЕ АКЦИЕС НА ПИЧАЛБА.............единстваното кофти е, че момента на оттеглянето го знайт само Тръмп, шефчетат на ЦРУ и ФБР. 3-5 човека. Инвесторите ши пичелат луди пари, докът тез не решат. Ама не зарад колите, покривите и ракетите. А заради шпионажа, даване на абстрактна цел на марионеткита кат марс и прочее по-сложниу по-доходоносни и по-извратени игрички.КУПУВАЙТЕСЛАБЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
stanislavr
преди 6 години
електрически г.а.л.о.ш.и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
И немци и американци до 2-3 години ще пуснат 10 модела електрически ***. Кой ще им произвежда "бактериите" на тези коли, де го тоя литий на склад. Ами зарядни станции, а след 2-3 години като почне да намалява капацитета на същите батерии. Представяте ли си кола с Li-Po/Li-Io батерия в Скандинавия или в Канада през зимата. Същото беше и с дизелите преди 15-20 години, много чисто и ефективни, и сега оп-а-а-а, азотен тор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още