IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изхвърлената за 5 г. електроника в Азия е два пъти по-тежка от Хеопсовата пирамида

Натрупани са 12,3 млн. тона електронни отпадъци

13:13 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Отпадъците от изхвърлена електронна техника през последните пет години в Азия надвишават повече от два пъти теглото на Хеопсовата пирамида, според доклад на Университета на Обединените нации (УОН), цитиран от ДПА.

Нарастващото потребление на електронни устройства е допринесло за натрупването на 12,3 млн. тона електронни отпадъци, изхвърлени в Камбоджа, Китай, Хонконг, Индонезия, Япония, Малайзия, Филипините, Сингапур, Южна Корея, Тайван, Тайланд и Виетнам, се казва в доклада.

Това представлява увеличение с 63 на сто за пет години, предупреждава УОН, отправяйки призив за спешно усъвършенстване на процесите на рециклиране и преработка, уточнява Франс прес. 

Години наред Китай и няколко страни от региона бяха сметищата, където развитите страни изхвърляха старата си електронна техника, за да се рециклира в евтини заводи, в които здравето на работниците беше последна грижа.

През последните години обаче, според доклада, Азия сама се е превърнала в голям източник на електронни отпадъци с появата на средна класа, използваща все повече телефони, таблети, компютри, хладилници и телевизори.

Между 2010 и 2015 година Китай е увеличил над два пъти изхвърлената електроника до 6,7 млн. тона. На човек от населението най-много се изхвърля в Хонконг - средно по 21,7 кг през 2015 година. Следват Сингапур и Тайван с по 19 кг електронни отпадъци на човек през 2015 година, предава БТА.

Най-малко електроника са изхвърляли в Камбоджа - 1,1 кг на човек.

Поради липса на съответстващи на нормите структури за преработка рециклирането на електронна техника в Азия продължава да се извършва при изключително вредни за човека и околната среда условия.

Киселините, използвани за отделяне на металите в електронните компоненти, имат тежки санитарни последици за зле защитените работници, които ги вдишват или ги докосват, е посочено в доклада.

В смартфоните например се използват над половината от елементите от периодичната таблица, някои от които са много редки, така че, ако не се рециклират, с времето ще бъдат изчерпани, изтъква един от авторите на доклада, цитиран от АП.

Азия като цяло е най-големият пазар за електроника и електроуреди, на който се извършват близо половината от световните продажби, като там се получават и най-много електронни отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още