IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се промени в производството на iPhone

Китайският партньор на Apple - Foxconn, започна да използва роботи, които могат да сглобяват по 30 000 телефона на смяна

15:38 | 26.10.14 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още преди iPhone 6 да бъде представен официално, технологичната общност страстно размишляваше с какво новото творение на Apple ще разтърси света. Появиха се слухове, че новият смартфон от Купертино ще има панел от сапфирен кристал, както и че Foxconn - китайската компания, произвеждаща хитовия телефон - за пръв път ще използва роботи в процеса по асемблирането.

Първата част се оказа пълна измислица, но въвеждането на роботи в производствения процес бе повече от слух. Машините предизвикаха такъв интерес, че дори получиха собствено име - Foxbots (от Foxconn и robots), а според информацията всеки един от тях може да сглоби 30 000 телефона на смяна. Ако всичко това ни казва нещо, то със сигурност е притеснително за китайските работници. Някои анализатори дори сравниха нововъведението с вълните от капка, които ще се превърнат в цунами, докато стигнат бреговете на останалата част от света.

Официални лица от Foxconn признаха, че с въвеждането на роботите компанията иска да направи производствения процес по-ефективен. Подобно нещо отбеляза голям пробив в автомобилната индустрия преди години. Тогава компаниите намалиха драстично производствените си екипи, които бяха заменени от по-ефективните японски роботи. Ефективността е сладката обвивка на горчивото хапче, наречено намаляване на производствените разходи.

Дали китайската индустрия, която е гръбнака на средната класа в страната и предизвиква завист навсякъде по света, ще повтори тъжния и рязък спад на американското производство? Не можем да бъдем сигурни, пише Wired.

Това, което знаем обаче е, че веригата за доставки на iPhone има пред себе си по-сложна и глобална перспектива. 

Сайтът CompareCamp.com публикува интересни инфографики, показващи как точно Apple координира производството си и кои са страните с най-много доставчици. Не е учудващо, че най-много партньори Apple има в Китай - 349. За сравнениe втора в списъка е Япония със 139 компании и САЩ с едва 60.



Освен да идентифицираме доставчиците и местоположението им, инфографиките ни подсказват, че може би идва време производствените локации да съвпаднат с големите пазари на компанията. В момента производството на iPhone и основните пазари на телефона са две коренно различни понятия. Някои стигат още по-далеч, казвайки, че с политиката си iPhone разделя света на развити и развиващи се икономики.

Иронията се състои в това, че колкото повече икономиките, в които се намират производствените бази, например Китай, се развиват, толкова повече средната класа укрепва, което вдига цените на работната ръка. Това от своя страна кара мигновено страната да изглежда неатрактивно за компаниите, търсещи подходяща локация за своето производство.

В крайна сметка някоя по-бедна страна ще поеме производството, а дотогава роботите ще продължат да работят усилено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 9 години
доста безсмислена статия ... роботи има в индистрията от доста време, а това че Фокскон са автоматизирали линията е повече от нормално.Изводите направени от преводача(автора) също са ясни като проблем от доста години.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още