IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo може да подаде оферта за придобиване на BlackBerry до дни

Заради новите спекулации акциите на канадския производител поскъпнаха с над 3%

15:10 | 21.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Lenovo може да подаде оферта за придобиване на BlackBerry до дни

Акциите на канадския производител на телефони BlackBerry поскъпват с над 3%, след като се появиха нови спекулации, че Lenovo може още през тази седмица да направи предложение за закупуване на компанията.

Финансовата агенция Benzinga съобщава, че Lenovo възнамерява да предложи сума от 15 долара за акция на BlackBerry. Сумата не е никак ниска, като се предвид, че в петък акциите на компанията се търгуваха при цена от 9,49 долара.

На Nasdaq книжата на BlackBerry поскъпнаха с 3,4 на сто до 9,81 долара за брой. Листнатите в Торонто акции поскъпнаха с 3,1% до 11,03 канадски долара.

BlackBerry осъществи сериозен удар със своя нов смартфон BlackBerry Passport и акциите на компанията започнаха да растат. Може би това е причината Lenovo да е готова да увеличи своето предложение дори до 18 долара за акция, пише още Benzinga. 

Lenovo и BlackBerry заявяват пред Ройтерс, че не коментират слухове и спекулации. 

Спекулации за подобна сделка се появяваха още преди около две години. Според спекулациите тогава регулационните органи на Канада не са одобрили сделката поради опасения, свързани с националната безопасност. През феврари 2012 г. канадският премиер Стивън Харпър заяви пред Ройтерс, че „би искал BlackBerry да расте като канадска компания“.

Слуховете достигнаха пика си през есента на 2013 г., когато стана ясно, че BlackBerry обмисля всички стратегически алтернативи за развитието си. 

Китайският производител на компютри Lenovo в момента е особено активен в бизнеса със смартфони, а опитът с клиентите и патентното съкровище на Blackberry биха могли да са полезни. Наскоро редица мениджъри от Lenovo уклончиво заявиха пред журналисти, че „компанията постоянно се оглежда за нови опции“.

В края на януари стана ясно, че Lenovo купува Motorola Mobility от Google за 3 млрд. долара. Motorola бе подразделението в рамките на Google, което компанията закупи през 2011 г. за 12,5 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още