IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung Electronics може да отчете най-добрите си резултати от 3 години

Анализаторите очакват скокът при продажбите на чиповете за памет и на LED екраните за смартфони да доведе до силен растеж на печалбата

09:56 | 04.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Корейският производител на потребителска електроника Samsung Electronics Co Ltd вероятно ще отчете в петък най-високата си тримесечна печалба от поне 3 години насам, твърдят анализатори, цитирани от Ройтерс. Причината ще са солидните продажби на поделението за чиповете за памет, които ще компенсират проблемите, свързани със скъпия провал на водещия смартфон Note 7.

Компанията преустанови продажбите на Galaxy Note 7, след като някои от устройствата се подпалиха, като отправи предупреждение, че това може да изтрие 2,1 млрд. долара от печалбата ѝ през четвъртото тримесечие на 2016 г., дължащи се на разходи, свързани с глобалното изтегляне на устройствата от пазара и пропуснатите продажби.

Но анализаторите очакват скокът при продажбите на чиповете за памет и на LED екраните за смартфони да доведе до силен растеж на печалбата за периода октомври-декември, както и през 2017 г. 

Оперативната печалба на Samsung вероятно ще се повиши за второ поредно тримесечие, сега до 8,4 трилиона вона (7 млрд. долара) през периода октомври-декември, показва анкетата Thomson Reuters StarMine SmartEstimate, получена при проучване сред 15 анализатори. Това е ръст от 37% на годишна база и най-високата печалба от първото тримесечие на 2014 г.

"Смятаме, че бизнесът с чиповете за памет ще отчете голямо подобрение и ще допринесе с 50 на сто за общата оперативна печалба на компанията през тримесечието“, се казва в изявление на анализаторската компания Daiwa.

Цените на чиповете за памет скочиха наскоро заради търсенето на повече мощ при мобилните устройства. Но продажбите на по-високия клас 3D NAND чипове скочиха значително, помагайки на Samsung да надгради предимството си в масовото производство на тези чипове пред конкурентите си, като например Toshiba Corp и SK Hynix, твърдят анализатори.

"Печалбата на Samsung от бизнеса с чипове вероятно ще нарасне до рекордните 4,5 трлн. вона през четвъртото тримесечие и 13,1 трлн. вона за цялата 2016 г.“, твърдят от Eugene Investment в свой доклад. Според компанията печалбата на поделението за чипове ще нарасне допълнително през тази година заради силното търсене.

За наскоро приключилото тримесечие печалбата от мобилния бизнес на Samsung вероятно ще се възстанови след слабото третото тримесечие заради по-силните продажби на Galaxy S7 и S7 edge, твърдят анализатори.

Hyundai Securities очаква оперативната печалба на мобилното поделение на Samsung да достигне 2,2 трлн. вона, което ще съответства на печалбата година по-рано на фона на резкия спад до 99 млрд. вона за периода юли-септември.

Акциите на компанията достигнаха рекордната цена от 1,831 млн. вона във вторник тази седмица в навечерието на прогнозата за резултатите. Книжата добавиха 43 на сто към стойността си през 2016 г. - най-високия ръст от 2012 г., което предполага, че инвеститорите не очакват сериозно влияние върху бизнеса заради разрастващия се политически скандал в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още