IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung с поредно предупреждение за печалбата

Корейският концерн очаква около 60% спад в печалбата за лятното тримесечие

10:14 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Продажбите на смартфони на Samsung не се развиват според оптимистичните очаквания на компанията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продажбите на смартфони на Samsung не се развиват според оптимистичните очаквания на компанията. Снимка: Ройтерс

Заради продължаващия спад в бизнеса със смартфони корейският производител Samsung Electronics очаква оперативната му печалба през третото тримесечие да се свие с повече от половината. 

Най-големият производител на смартфони в света съобщи във вторник, че очаква оперативната печалба да спадне през третото тримесечие с 57,8% и с 61,8% на годишна база. Вероятно сега тя ще достигне между 3,9 трлн. вона (около 2,9 млрд. евро) и 4,3 трлн. вона (около 3,2 млрд. евро). През миналата година Samsung обяви оперативна печалба от 10,2 трлн. вона за същото тримесечие. Според проучване сред седем анализатори оперативната печалба на Samsung ще възлезе на 4,3 трлн. вона, предава Ройтерс. 

Жестоката конкуренция от страна на китайските производители на смартфони от известно време натиска печалбата във важното мобилното подразделение на Samsung, което е отговорно за повече от 60 на сто от нетните приходи на компанията, и кара инвеститорите да бягат. Изразявайки загриженост относно бъдещите перспективи за компанията, мнозина продават своите акции. Пазарната цена на Samsung се сви с около 15 на сто от началото на годината.

Очакванията за тримесечието вече са и без това ниски, тъй като основният смартфон на Samsung Galaxy S5 се продава по-слабо от очакваното и защото компанията започна да продава новия си хибрид между смартфони и таблети Galaxy Note 4 едва от септември.  

В свое изявление Samsung заяви, че компанията е доставила през тримесечието повече смартфони в магазините, но високите маркетингови разходи и намаляването на средните продажни цени свива оперативните маржове. Конкретни числа групата не назова.

Samsung също така се изказва предпазливо за четвъртото тримесечие и заяви, че перспективите остават несигурни.

Патриархът е болен, липсва нов визионер

Според запознати със случващото се в компанията групата не успява да се справи с установяването на нова по-широка стратегия за растеж. Наблюдатели очакват, че Samsung ще предприеме основна преориентация към края на годината, пише Wall Street Journal.

Ли Кун Хи, президентът на южнокорейската империя, получи инфаркт през май и все още не се е възстановил. Според компанията състоянието му се подобрява, но критици твърдят, че в концерна няма голям визионер, който да го насочи към нови полета на растежа – специално сега, когато времената са тежки.

Някои дъщерни дружества на конгломерата Samsung обаче се справят по-добре. Предимството на компанията в бизнеса с чипове за памет и слабото предлагане в този бранш ще смекчат загубата от по-слабите продажби на телефони през тази година. Анализатори считат вече, че печалбата от бизнеса с чипове ще е по-висока от тази в бизнеса с телефони още към края на годината.

За последно печалбата в дивизията с чипове надмина тази в мобилното подразделение през второто тримесечие на 2011 г.

За да запази лидерството си, Samsung обяви в понеделник, че планира да построи нов завод, с който да отговори на бъдещото търсене на чипове за различни електроуреди - от смартфони до таблети и роботи. Новият завод ще струва на Samsung около 14,7 милиарда долара през следващите три години.

„Samsung произвежда добри чипове за памет", казва Дох Хюн-Уо, анализатор в Mirae Asset Securities в Сеул. Той обаче твърди, че групата се настройва за по-слаб растеж и в бъдеще ще разчита повече на бизнеса с чипове, а не на смартфоните.

Дох изчислява, че годишната печалба на Samsung в бизнеса с чипове ще се увеличи между 2014 и 2015 г. с 34 процента от 8,6 трлн. до 11,5 трлн. вона. Оперативната печалба в мобилния бизнес обаче ще се свие същевременно в същия период от 14,8 трлн. до 9,7 трлн. вона.   

Samsung не дава в последната си прогноза за финансовите данни конкретни резултати за отделните поделения. Компанията ще предостави окончателни финансови резултати в края на октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още