IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на Sony може да се учетвори

Вината за драстичната прогноза е в бизнеса със смартфони, където ще бъдат съкратени 15% от работните места

16:29 | 17.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Казуо Хираи по време на днешната пресконференция в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Казуо Хираи по време на днешната пресконференция в Токио. Снимка: Ройтерс

Японският електронен гигант Sony издаде днес драстично предупреждение за спад на финансовите резултати. Нетната загуба през текущата фискална година, която приключва през март, ще се увеличи от 50 милиарда йена до 230 милиарда йена (1,7 млрд. евро), заяви Sony, цитирана от Ройтерс.

Причината е отписване в сектора на мобилните телефони в размер на еквивалента на 1,3 милиарда евро. В конкурентната битка с Apple и Samsung сега Sony очаква да продаде много по-малко смартфони.

„Средносрочният план" сега е бил променен, „за да отразят значителните промени и конкурентната среда в поделението за мобилни телефони", заяви Sony. Стратегията сега предвижда да се сведат до минимум рискът и колебанията и да се постигнат стабилни приходи. Sony ще се съсредоточи в предлагането на скъпите си модели смартфони в „определени райони" и ще предприеме намаляване на броя на моделите в средния ценови диапазон.

Като се имат предвид слабите продажби на смартфоните, компанията ще съкрати 15 на сто от работните места в този сектор. Главният изпълнителен директор на компанията Казуо Хираи заяви по време на пресконференция, че от тази мярка ще бъдат засегнати около 1000 служители. Ръководителят на компанията обяви освен това, че Sony за първи път от своето IPO през 1958 г. няма да плати дивиденти на своите акционери.

Sony регистрира нетна загуба в размер на еквивалента на 917 млн. евро за предходната финансовата година и обяви през май, че очакваната загуба ще бъде в размер на 50 милиарда йени.

От години компанията се намира в трудна позиция, но успя през финансова 2012/2013 г. да отчете нетна печалба в размер на 43 млрд. йени. Рейтинговата агенция Moody's обаче оценява кредитоспособността на дружеството все още с неинвестиционен рейтинг.

Хираи стартира цялостно преструктуриране на групата. Поделението за компютри с марката Vaio бе продадено на японски фонд. Проблематичното поделение за телевизори, което едва носи печалба и страда от силната конкуренция, обаче ще бъде запазено. Добре се развива бизнесът на поделението за игровите конзоли Playstation.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още