IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо бъдещето принадлежи на графена?

Материалът има уникални качества и потенциала да замести силиция в потребителската електроника, смятат изследователи

09:11 | 20.04.14 г. 6
<p>
	Полски учен държи детайл от силициев карбид, покрит със слой графен, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Полски учен държи детайл от силициев карбид, покрит със слой графен, Снимка: Ройтерс

Една дума вълнува инженерите в целия свят – графен. Това е материал, разновидност на въглерода, който е много по-добър проводник на електричество и топлина от всичко друго, познато на човечеството. Още по-интересно е, че това е най-твърдият и същевременно най-гъвкавият материал на планетата.

С дебелина от само един атом, листът графен често е наричан материал-чудо.

Експерти прогнозират, че графенът може да промени изцяло начина по-който приемаме електрониката. Ако материалът навлезе в масовото производство, ни очакват гъвкави устройства, супербързи квантови компютри, електронно облекло и устройства, които могат да комуникират с клетките в човешкото тяло. 



Графенът бе открит през 2012 г. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата и е толкова тънък, че лист с тегло една унция (около 28 грама) може да покрие площта на 28 футболни игрища. Наскоро китайски учени създадоха разновидност на графена, наречена аерогел. Това е гъст течен материал, който е по-лек от въздуха. Любопитен е и фактът, че един кубичен сантиметър от него може да се закрепи върху стрък трева.

“Графенът е от малкото материали в света, които са едновременно прозрачни, гъвкави и добри проводници,” заявява д-р Аравинд Вижаярагхаван, лектор в университета в Манчестър. “Заедно, тези качества се срещат изключително рядко в един материал.”

За какво може да се използва графенът?

Физици и изследователи смятат, че съвсем скоро ще можем да използваме графена за производството на устройства, които ще бъдат по-тънки, по-бързи и по-евтини от тези, базирани на силиция. Като допълнение, новото поколение уреди ще имат възможността да бъдат прозрачни и гъвкави, а батериите им ще могат да бъдат потапяни във вода.

През 2011 г. изследователи от Северозападния университет в САЩ създадоха батерия от графен и силиций. Според екипа, отговорен за изобретението, то може да доведе до конструирането на мобилен телефон, който ще може да издържа до повече от седмица с едно зареждане, а последното ще трае само 15 минути.

През 2012 г. от Американската асоциация на химиците обявиха, че графенът може да послужи и за създаването на изключително компактни сензорни екрани и смартфони, които са с дебелината на лист хартия и могат да се прегъват, за да е по-удобно пренасянето им в джоба.

В момента д-р Вижаярагхаван работи по различни сензори от графен (газови, био и светлинни), чието основно качество е, че са много по-малки от известните ни до момента.

През миналата седмица екип от Института за напреднали технологии на Samsung, който е работил съвместно с учени от южнокорейския университет SKKU, обявиха, че Samsung е открила как да създаде висококечествени ламели от графен, които могат да се използват за производството на транзистори от същия материал. От компанията заявиха в съобщение до медиите, че тя има готовност да започне производството на гъвкави дисплеи и устройства от следващо поколение.

Samsung не е единствената компания, която изследва начини за използването на материала-чудо. Изследователи от IBM, Nokia и SanDisk експериментират с графена отдавна, опитвайки се да създадат миниатюрни сензори, транзистори и SSD памет.

Джеймс Хоун, професор по механика в колумбийския университет, коментира, че според проведените в неговата лаборатория тестове графенът може да се разтегля с до 20%, без да губи качеството си на добър електрически проводник. “Знаете ли кой друг материал може да се разтегли с 20%? Гумата. За сравнение силицият, който се използва при производството на електроника в момента, може да се разтегли само с 1%, преди да се спука.”

Графенът е и доста евтин

Освен това, при потапяне във вода графенът не се оксидира, за разлика от други високопроводими материали, което означава, че в даден етап от развитието си той може да се интегрира в биологични системи. С други думи устройства от графен могат да се имплантират в човешко тяло, където да следят как работи нервната система или да “говорят” с клетките.

Всички тези качества на материала го правят изключително приложим в индустрията. От графен могат да се направят всички устройства, които ползваме в ежедневието си, само че те ще бъдат по-добри, по-малки и по-евтини.

Изследователи обаче предупреждават, че преминаването на индустрията от силиций към графен може да отнеме доста време. Ако това наистина се случи, можем да очакваме графенът да започне да се използва от други индустрии, преди да навлезе в масовата електроника.

През миналата година фондацията на Бил Гейтс и съпругата му финансираха разработката на презерватив от графен, който е едновременно тънък, лек и непробиваем. Автомобилните производители пък изследват начини за производството на електромобили с купета от графен, които са не само много здрави, но и действат като соларни панели, произвеждащи ток за зареждане на батерията. Авиоиндустрията също се интересува от материала заради неговите свойства.

Ако всичко това не е достатъчно, международен екип от изследователи провежда тестове, които могат да доведат до създаването на квантови компютри, които имат потенциала да взривят пазара в бъдеще. Бъдеще, което изглежда принадлежи на графена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 9
ЕМИЛ ЗАХАРИЕВ
преди 7 години
2004 Е НАПРАВЕНО ОТКРИТИЕТО ОТ РУСКИ УЧЕНИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Виж какво, тя и Америка била открита през 15 век, ама това не пречело на индианците да ловят бизони до тогава. Затуй, че не е важно от кога те има а - дали те е "открил" правилния човек :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
besser.und.besser
преди 10 години
То от утрешен вестник идва инфото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 1
Achtung
преди 10 години
"Графенът бе открит през 2012 г""През 2011 г. изследователи от Северозападния университет в САЩ създадоха батерия от графен и силиций. "Сега последно кога е открит графена, че не ми стана ясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
1111@
преди 10 години
Статията е прекрасна,но не дава отговор на два въпроса: 1.Цената на този материал при изкупуването му във "Вторични суровини"..... и 2.Ще изкупуват ли цели киборги или трябва на ги "кормим" заради графена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
1111@
преди 10 години
Статията е прекрасна,но не дава отговор на два въпроса: 1.Цената на този материал при изкупуването му във "Вторични суровини"..... и 2.Ще изкупуват ли цели киборги или трябва на ги "кормим" заради графена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още