IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Snap It - приложение, което изчислява калориите в храната само с една снимка

Новата функция на приложението все още е в бета версия, но може да помогне за спазването на добър хранителен режим

10:47 | 30.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Може ли снимането на храната да ви помогне да ядете по-здравословно?

Такова е обещанието на Snap It. Става дума за нова функция на вече съществуващото приложение в платформата за дигитално здраве и отслабване Lose It! Тя предлага просто решение за тези, които не успяват да следят броя на калориите, които приемат. Snap It вече дава възможност да заснемете храната си, а приложението на момента да ви изпише колко калории съдържа тя, пише CNN Money.

Показването на информацията за калориите в храната, преди тя да бъде изядена, може да помогне за промяна на хранителните навици. Някои проучвания показват, че воденето на дневник за храненето помага на хората да се придържат към диетата си.

В стремежа си да се справи с увеличаващите се темпове на затлъстяването, Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ обяви през 2014 г., че веригите ресторанти на територията на Съединените щати трябва да дават информация за калориите, които съдържат техните менюта. Изискването ще влезе в сила по-късно през следващата година.

Но изискванията на агенцията няма да се прилагат от всички ресторанти. А хранителните диети не са нещо лесно.

Lose it! смята, че Snap It може да бъде решението на всичко това. Но в момента Snap It е в бета версия и има нужда от помощ при определянето на това, което вижда. Приложението може да идентифицира парченце суши като такова, но има нужда от помощ от потребителите, за да определи какъв ориз съдържа то, каква риба и всички останали съставки.

Чарлс Тийг, съосновател и главен изпълнителен директор на Lose It!, обича да сравнява Snap It със самоуправляващите се коли.

"Ранните автономни коли карат шофьора да им асистира, като автопилотът на Tesla”, коментира той. „Трябва да държите ръцете си на волана“.

В момента технологията, която стои зад Snap It, е ограничена. Тийг посочва, че новата функция разчита на специална мрежа, която класифицира по определен начин изображенията – има изкуствен интелект, който може да разпознава различните категории снимки. Тя може да различава ябълка и да я класифицира по правилния начин, но не е достатъчно умна, за да определи размера ѝ, сорта и други показатели, които могат да подскажат колко калории съдържа тя.

Изпълнителният директор вярва, че технологията ще може да разпознава храни толкова добре, че няма да иска допълнителна информация, за да изчислява калориите.

"Искаме да стигнем до момент, в който правите снимка и оставяте нашата интелигентна система да работи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още