IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

255 хил. получават целева помощ за отопление през този сезон

Броят на подадените молби за помощи намалява, но одобрените искания са повече от миналата година, сочи справка на Агенцията по социално подпомагане

12:53 | 12.01.15 г.
255 хил. получават целева помощ за отопление през този сезон

Общо 254,9 хил. лица и семейства получават целева помощ за отопление през този зимен сезон, сочат окончателните данни на Агенцията за социално подпомагане, публикувани на сайта й.

Подадените молби са били общо 299,9 хил., допълват от ведомството. Срокът за това беше от 1 юли до 31 октомври 2014 година. Основната причина за отказ за отпускане на помощ е доход над регламентирания – при почти 26 хил. от случаите.

Данните показват, че са подадени по-малко на брой молби за целевите помощи – през миналия зимен сезон те са били над 303 хил. За сметка на това обаче са одобрени повече лица и семейства  - през 2013 година са отпуснати 251,8 хил. помощи.

Целевата помощ за отопление се отпуска в периода ноември – март и през тази година размерът й е 72,20 лева месечно. Сумата беше увеличена от 65,72 лева заради по-високата цена на електрическата енергия.

Целевата помощ се отпуска за покриване на сметките за електричество или за покупка на твърдо гориво или газ, в зависимост от начина на отопление в домакинството. За месеците ноември и декември помощта се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаването на заповедта за отпускане на помощта. За следващите три месеца средствата се изплащат до 31 януари на текущата година.

Статистиката на Агенцията за социално подпомагане показва, че през този сезон най-много са отпуснатите помощи за отопление с твърдо гориво (на 211,6 хил. души в пари и 18,1 хил. души в натура). Отпуснати са помощи и на 21,5 хил. души, които се отопляват на ток, както и на 3,5 хил. души, които се отопляват с парно.

Припомняме, че борбата с енергийната бедност е една от целите на управляващите, записани в подписаната от коалицията програма за управление. Сред предложенията са например 500 хил. домакинства да получават енергийни помощи. На този етап обаче правителството не е прецизирало тази своя цел и не е ясно дали ще има допълнителни мерки за подпомагане на бедните или ще остане само сегашната форма – целевата форма за отопление.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още