IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ, БСП и ДПС искат оставките на правителството и на Кристалина Георгиева

Ирина Бокова е защитила доброто си име и е показала изключителна воля и дипломатически умения, смята лидерът на АБВ Георги Първанов

12:07 | 06.10.16 г. 10
<p>
	Лидерът на АБМ Георги Първанов. <em>Снимка: Телевизия Bulgaria ON AIR</em></p>

Лидерът на АБМ Георги Първанов. Снимка: Телевизия Bulgaria ON AIR

Оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на еврокомисаря Кристалина Георгиева и вот на недоверие за "национално предателство", т.е. за цялостната политика. Това поиска лидерът на АБВ Георги Първанов след вчерашното гласуване за генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН).

След него португалецът Антониу Гутериш е безспорният фаворит за поста. Той беше избран с 13 от 15 възможни гласа. Ирина Бокова, за която българският кабинет оттегли подкрепа, остана четвърта и първа сред жените в надпреварата за поста. Кристалина Георгиева пък, която стана наш кандидат преди седмица, остана осма при гласуването.

Според Първанов обаче ако не беше факторът Кристалина Георгиева, Ирина Бокова е щяла да бъде избрана за генерален секретар на ООН. Заради това сега лично премиерът трябва да поеме политическа отговорност и да освободи поста, настоя той.

Лидерът на АБВ смята, че лично Борисов е отговорен за авантюристичната смяна на кандидата в последния момент, което доведе до провал. Според Първанов представянето на Георгиева е обидно за България.

За оставката на външния министър Даниел Митов Първанов настоява отдавна, защото според него дипломат №1  води напълно неадекватна политика. "Цялата работа е като поговорката: "Че си запалим къщата, за да изгори плевнята на комшията", коментира той.

Според него въпреки саботажа на българското правителство в крайна сметка Ирина Бокова е защитила доброто си име и е показала изключителна воля и дипломатически умения. "Ако трябва с една дума да изразя това, което направи Ирина Бокова, е добре известната поговорка: "И сам войнът е войн", каза той.



Според него Кристалина Георгиева не е била претендентът на България, а само на правителството. По думите му с действията си правителството не само е изложило българската дипломация, но е провалило шансовете на групата на Източна Европа да има свой генерален секретар на ООН.

Междувременно БСП и ДПС също поискаха оставката на правителствово и оттеглянето на Кристалина Георгиева от Европейската комисия. На брифинг в парламента лидерът на червените Корнелия Нинова коментира, че гласуването за генерален секретар на ООН е показало, че единственият български кандидат с шанс за избор е била Ирина Бокова. Нинова отбеляза, че според последното класиране на страницата на Организацията Бокова е втора, а Георгиева - девета.

Бойко Борисов и българското правителство продадоха националния интерес и обслужиха чужд, коментира лидерът на БСП и добави, че за това трябва да се понесе политическа отговорност.

За оставки настояват и от ДПС. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ коментира, че правителството трябва колективно да подаде оставка, защото колективно е взело решението да оттегли подкрепата си за Бокова и да издигне Георгиева за поста в ООН.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Напълно резонно и основателно искане! Безмозъчни и чуждопоклоници нямат место в управлението на държавата, ако , разбира се , искаме да останем като название на политическата карта на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
tisia
преди 7 години
...."Изобщо г-жа Бокова не трябваше да бъде издигана като кандидатура за този пост."...прав си,стана втора!?????...не е лесно да ви разбере човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Бокова била комунистка ... някога... хехе.. Щот Меркел не е била комсомолски секретар, а Барозу не е бил активист в крайно-лява маоистка терористична група? Па управлява 10 години ЕС, а Шмъркел никой не знае до кога ще язди и Германия, и целия ЕС... Айде оро с тия фъ^шкии... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
И защо генералният директор на Юнеско да бъде лоша кандидатура, а счетоводителката на ЕС да е добра? Докато българите се замерят с кокалите на родителите си, само ще затъват - и те, и скапаната им държава, която за 25 години си удурдисаха до официалното място на най-бедна в Европа... хихи... Леви, десни, комунисти, онанисти... Яжте го^вна сега! хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Това, което не мога да разбера е, кому и защо беше нужен този цирк. Не вярвам някой сериозно да е вярвал, че Боковра има шанс. Дори от руснаците нямаше някаква мощна подкрепа, въпреки че се твърдеше, че е техен кандидат. За Гоце също беше ясно, че няма как тя да бъде избрана. Тогава ЗАЩО натиснаха Бойко да я номинира? Аз не вярвам изобщо целта да е била избирането на Бокова. На всички беше ясно че няма да стане. Каква тогава беше целта, аз не мога да разбера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Издигането на КриСталина какво беше...външнополитическо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 12
Alex555
преди 7 години
Изобщо г-жа Бокова не трябваше да бъде издигана като кандидатура за този пост.Издигането и беше политическо,това се знаеше от самото начало.Още дълго лявата демагогия ще има шанс в България.Сега,на базата на един предизвестен провал се търсят вътрешнополитически дивиденти.И то,бързо,веднага,защото се усеща от кукловодите,че темата не става за продължителна употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
"надеждната " КриСталина показа колко си може...по отношение на предателството на националния интерес , ще започнат да го усещат много скоро даже и такива като тебе и МЗто !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 15
misanthrope
преди 7 години
И как точно го предадоха бе другарю инженер металург? Като не продължиха да подкрепят Бокова в безнадеждната и битка? Всъщност да, вярно е, предадоха националния интерес като издигнаха Бокова, без да се съобразят с преобладаващите настроения в българското общество и въпреки че много добре знаеха, че няма никакъв шанс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
ing5rov
преди 7 години
Бойко Борисов и българското правителство продадоха националния интерес и обслужиха чужд , барабар с чучелото Плевелиев всички са за сметището !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още