IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по храните спря от продажба над 8 хил. бутилки фалшив оцет

Киселата течност не била опасна, но се продавала със заблуждаващи етикети

15:58 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от търговската мрежа 8269 бутилки заместители на оцета, от които повечето са по 700 милилитра.

Киселите продукти не са опасни за хората, но представената информация на етикета подвежда потребителите.

В сезона за приготвяне на зимнина, при което качеството на оцета е от ключово значение, са извършени общо 1259 проверки.

От проверките 29 са били в производствени предприятия, 95 в складове за търговия на едро и 1135 в обекти за търговия на дребно, в това число и големи търговски вериги и квартални магазини на територията на цялата страна, информира Агенцията.

При една от проверките на производител на кисел продукт е издадено предписание за преетикетиране на 4320 бутилки от 700 милилитра и 120 от 3 литра. Те са били със заблуждаваща етикетировка „Подкислител с аромат на ябълка“, с картинно изображение на зелена ябълка, което е в разрез със законодателството и подвежда потребителя.

Останалите спрени от реализация количества са на различни производители, а несъответствията са свързани с подвеждащо етикетиране, непосочено процентно съдържание на оцетната киселина, недопустими обозначения, картинни изображения и текстове, с които потребителите се поставят в заблуда.

Инспекторите са констатирали несъответствие, при което винен оцет е етикетиран с обозначение „100% натурален“ и киселинността не е посочена с процентното количество на оцетната киселина, а е означена по подвеждащ потребителите начин.

Установено е и нарушение в етикетирането на кисел продукт, с вложен серен диоксид, с непосочени съставки и недопустима претенция за наличие на витамин С „Ябълков оцет с натурален пчелен мед и витамин С“. На производителя е издадено предписание за изтегляне на количествата от търговската мрежа, за което ще бъде извършена последваща проверка.

По време на проверките инспекторите са взели 17 проби за лабораторно изпитване за наличие на синтетични оцветители, както и за установяване на киселинното съдържание на продуктите, изразено в количество оцетна киселина. Резултатите от изследванията показват, че няма отклонения.

При предлаганите видове заместители на оцета (произведени с разредена оцетна киселина Е260), не са констатирани случаи на продукти с вложени неразрешени съставки и добавки в храните.

Продуктите с наименование „Винен оцет“, следва да са получени изключително чрез оцетно-кисела ферментация на виното. За тези с наименования „Ябълков оцет“, „Плодов оцет“, да са произведени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6% (съдържание на оцетна киселина - 60 гр/л. ). На плодовите оцети - минимум 4,5 %.

Продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още