IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аптеките и болниците не отговарят на изискванията за биометрични данни

Разпознаването чрез пръстови отпечатъци дублира усилията за въвеждане на личната здравна карта

09:49 | 08.10.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Идентификацията на пациенти не е достатъчно основание за използването на пръстовите им отпечатъци, смятат от Комисията за защита на личните данни.

Здравният министър преди дни лансира идеята отпечатъците да се използват при приемане на пациентите в болници като метод срещу изтичането на средства от НЗОК, както и при купуването на лекарства в аптеките.

Биометричните данни имат завишени изисквания за защита, на които болниците и аптеките трудно могат да отговорят. Законът не позволява да се използват данни от пръстови отпечатъци, събирани от МВР и паспортните служби, съобщава БНТ.

Лични данни, в това число и биометричните, се събират с конкретна цел, която не може да се постигне по друг начин. Така че, Законът за защита на личните данни първо изисква достатъчно основания.

Тогава, когато конкретната цел може да бъде постигната с други средства, не би следвало да се събират лични данни в повече от необходимия обем, за да може едно физическо лице да бъде идентифицирано, коментира Венцислав Караджов председател на Комисията за защита на личните данни.

За предотвратяване на злоупотребите от страна на болниците по-адекватни са други мерки – смятат от комисията. А именно засилване на ролята на инспектората на Министерство на здравеопазването, на самата НЗОК, да се предприемат други действия, които не са свързани със събиране на лични данни, допълни Караджов.

А и разпознаването чрез пръстови отпечатъци дублира усилията за въвеждане на личната здравна карта. Още повече, че сами по себе си, отпечатъци не могат да идентифицират пациентите, ако няма база за сравнение. Има две бази данни на биометрични данни – в паспортните служби и криминалния регистър. И освен че са непълни, достъпът до тях е в изключителни случаи, само с разрешение на съда.

Администраторите в качеството на болници или на фармацевтични аптеки не биха имали достъп до базата данни на МВР. Дори криминалистите нямат свободен достъп до данните на паспортните служби. А и там пък събират отскоро отпечатъци на тези, получили от новите международни паспорти с чип. Фирмите, които използват отпечатъци на служителите за вход, също нямат право да събират биометрични данни. Техните системи за разпознаване, както и тези на различни електронни устройства генерират кодове, без да пазят биометрично изображение, обясни Караджов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Май си се опитал да напишеш нещо? Пробвай пак, като откриеш кирилицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Do 1Tova koeto si napisal sa palni gluposti Mafiata ot politizi doktori dargavni chinovnizi she napravi vsichko vasmogno kragbite korupziata i monopolite i kartelni sporasumenia da prodalgavat i to sas podkrepata na takiva kato 1 Vsako novo neshto koeto e progresivno i she dovede do po dobri uslugi i konkurenzia se blokira nesabavno Sagubena dargava no ta e takava kakvito sa isbiratelite i M F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Уважаеми г-н Москов, уважаеми г-н Кънев,Аз като привърженик на автентичното дясно,с две ръце подкрепих РБ на изборите. Днес мога да кажа, че свалям доверието си от вас.Г-н Москов, вие се оплетохте като пате в кълчища. От цялата ви реформа произтекоха само куп безумни и една две добри идеи, като те ( добрите) бяха спрени от коалиционния ви партньор. Вместо да се направи някаква реформа, вие затъвате в бюрократщина - обединяване на спешна помощ, печатане на купища хартии в болниците, сега и пръстови отпечатъци. Онзи ден гледам г-на Вили Лилков, кандидат кмет на София, в сураттефтера се изказал като млад кандидат на комсомолско събрание. Аз ще работя, града ще оправя. Изявите на предишния кандидат - Прошков, дето бега при Кунева в същия дух - цялата Мара втасала, хвърлил се на амбразурата да брани Uber, това му най-големия проблем. В коалицията вие сте безгласна буква. Мислех че Бойко не ви дава думата, ама изглежда че просто нямате какво да кажете, изглежда просто нямате потенциал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още