IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асеновград се готви за пореден масов протест

Жителите на града ще излязат отново на мирен протест с искането за строги наказания за нападателите над спортистите

14:02 | 09.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Продължават протестите в Асеновград заради побоя над деца-гребци край язовир "40-те извора". И за тази вечер е планирано шествие, предава БНТ.

Жителите на Асеновград ще излязат на мирен протест с искането за строги наказания за нападателите над спортистите. От Инициативния комитет на протестиращите в града се заканиха да продължат с мирните прояви, докато не бъдат чути.

Те настояват още за изселване на незаконно пребиваващите роми, за събаряне на незаконните постройки и за създаване на Общинска полиция, която да гарантира сигурността.

Седем души от обвинените в побоя са в ареста, а двама бяха пуснати под гаранция.

В парламента внесоха петиция заради ромското насилие в Асеновград. Тя е внесеа от майката на едно от пострадалите деца след боя от роми с камъни и лопати.

На територията на България има анклави, в които няма законност. Допуснала ги е държавата през последните 30 години. Рецептата е да няма гета. Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" на БНР Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО. “Думата интеграция беше безсмислена и изпразнена от съдържание. Думата е вписване. Под лозунга „Интеграция“ години наред се харчиха пари. И тук думата е не харчиха, а откраднаха някакви пари, много. Резултатът е нулев”, каза той.

Вписването е двустранен процес – трябва да има желание на вписвания и на вписващия. Насила не може да стане. Гетото продуцира гето и самовъзпроизвежда гето. Не трябва да има гета.

Джамбазки поясни, че има два модела на вписване – френският, който прави гета и германският, който разпръсква малцинствената общност сред останалите граждани, но и двата по думите му не работят.  Доминото пада отдавна. Не е Асеновград. Катуница, Гърмен, други места. Доминото върви, каза още Джамбазки.

Всички партии заедно трябва да решат проблемите на ромите, заяви Цвета Караянчева, заместник-председател на парламента. “Думата интеграция през годините си използваше много често, а тя е куха дума. Много пари се усвоиха по интеграцията на ромите от различни хора, но те не доведоха до реализация на тази интеграция. Най-важното нещо е образованието”, посочи тя.

Образованият човек е интегриран, смята Станислав Анастасов от ДПС. С хубави думи за училищно и предучилищно образование няма да се случат нещата, подчерта обаче той.

Полицията не е орган, който се занимава с обучението, изтъкна Анастасов относно тезата, че всички деца трябва да влязат в клас, дори ако се наложи това да става с помощта на полицията. На хората от Асеновград трябва да се покаже, че държавата е на мястото си, уточни Анастасов преди насрочения за днес пореден протест на жителите на града.

Заместник-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев е на мнение, че политиците категорично трябва да се противопоставят на гетовизацията, която ще се превърне в риск за сигурността на страната:

Резултатът до момента показва, че по-скоро сме се провалили във всички усилия за написване на стратегии и отчитане на тяхното изпълнение. За декадата на ромското включване се изхарчиха немалко средства.

Нуждаем се от изцяло нова стратегия по ромския проблем и да се акцентира върху причините, вместо да се опитваме да лекуваме последиците, допълни Бойчев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още