IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за "Дунарит" ескалира

Заради съдебни решения собственик на завода все още е фирмата на Цветан Василев "Кемира", коментира министърът на икономиката на брифинг

10:39 | 06.09.17 г. 7
<p>
	Министърът на икономиката Емил Караниколов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на икономиката Емил Караниколов. Снимка: БТА

Съдът е спрял вписването на „Емко“ на бизнесмена Емилиян Гебрев като собственик на военния завод в Русе „Дунарит“, както и вписването на Държавната консолидационна компания (ДКК) като заложен кредитор на предприятието. Това означава, че собственик на завода е фирмата „Кемира“ на банкера Цветан Василев, който избяга в Сърбия след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), в която беше главен акционер.

Това съобщи на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той припомни, че дяловете на „Кемира“ от „Дунарит“ за запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Припомняме, че държавата реши да пристъпи към придобиването на „Дунарит“, след като заради обвинения на прокуратурата към ръководството, че източва завода дружеството е заплашено от отнемане на лиценза.

Същевременно за овладяване на завода се бори и Емилиян Гебрев, след като „Кемира“ се опита да прехвърли контрола на предприятието на „Емко“ чрез увеличение на капитала, което също е блокирано.

В ефира на bTV вчера (5 септември) Гебрев показа документи, според които е собственик на русенския военен завод. Емил Караниколов обаче посочи, че Министерството на икономиката не е запознато с тези документи, а в Търговския регистър Гебрев не е вписан като собственик.

Караниколов припомни, че държавата чрез Държавната консолидационна компания (ДКК) е купила най-голямото задължение на „Дунарит“ - това към КТБ, въз основа на което е отправено и искането за запор на търговското предприятие.

ДКК е купила дългове на дружеството за около 67 млн. лева – 47 млн. лева към КТБ и още около 20 млн. към други дружества, допълни икономическият министър. До седмица ще има и пълен отчет за всички вземания и плащания на предприятието, посочи той.

Междувременно обаче предприятието плати дълга си към КТБ. Емилиян Гебрев обясни, че плащането е направено, защото срещу „Дунарит“ вече стои държавата, а не офшорка с неясни собственици, визирайки предишни цесии, свързани с дружеството, прехвърлени през няколко фирми. Караниколов обаче посочи днес, че по-късно е внесена искова молба за отмяна на плащането.

В заключение Караниколов допълни, че държавата се опитва да защити интересите на работниците в предприятието, за да не бъде отнет лицензът му и то да продължи да работи. Той допълни, че назначаването на прокурист е вариант компанията да продължи работа и да се излезе от положението с взимането на лиценза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
"...Заради съдебни решения собственик на завода все още е фирмата на Цветан Василев "Кемира"..."И какво? Съдебвите решения пречат? Ми що не хвърлят един профилактичен търкал на съдиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Само конкурентите ли са за затвора?Ами този министър който плаща само ЧАСТИ от сумата по запора на ЗАЛОЖНИТЕ КРЕДИТОРИ.Как очаква при такива плащания държавата да встъпи в ролята на ЗАЛОЖЕН КРЕДИТОР.Кой ще му вдигне запорите когато те са ЧАСТИЧНО ПЛАТЕНИ??КОЙ БЕ КАРАНИКОЛОВ??Ами финансовия министър не знае ли какви БЕЗУМИЯ се вършат и не е ли и той част от тях??ЗНАЕ РАЗБИРА СЕ!Кой да ги спре - прокуратура , Борисов , опозиция ил ДАНС?КОЙ? КОЙ бе господа ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Не знам какво ти е чудно , но на мен изобщо не ми е ясно какво се случва в тази СКАПАНА ДЪРЖАВА!В Търговския регистър е отразен като Заложен кредитор на Дунарит Е.МИРОЛИО, ЕИК/ПИК 119603547,!! При единият от наложените запори на Е.МИРОЛИО в размер на 1 170 000 евро като цедент е посочена фирмата Б.Р.Е. АД, !!ДРУГИ КРЕДИТОРИ НА ДУНАРИТ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР НЯМА!!НЯМА ГИ НИТО КТБ И СИНДИКА МУ , НИТО ПЪК КОМИСИЯ ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО, ЕИК/ПИК 131463734!!!ЗАЩО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИМА ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДЕЛА ТЕ НЕ СА ВПИСАНИ БЕ ГОСПОДА??Кой да ти каже - ПРОКУРАТУРАТА ЛИ, БОРИСОВ ЛИ , ИЛИ МОЖЕ БИ ДАНС И ПРЕЗИДНТА който щял да се бори с корупцията. За опозицията да не говори.Те гледат съзаклятнически ИЗТИЧАНЕТО НА ДЪРЖАВНИ ПАРИ и изобщо не им пука!ВСЪШНОСТ НА КОГО МУ ПУКА!Утре в тази държава няма да има кой даплаща нито дълговете на БОРИСОВ, нито пенсиите, защото всичко ще се е оттекло през ТЕРМИНАЛ 2Продължавайте все така да се борите с КОРУПЦИЯТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Учуден съм, че Караниколов още е на СВОБОДА!!ДКК е купила дългове на дружеството за около 67 млн. лева 47 млн. лева към КТБ и още около 20 млн. към други дружества !!ИЗЛИЗА, ЧЕ КАРАНИКОЛОВ Е ПРИВЕЛ НА СИНДИКА НА КТБ 47 МИЛИОНА ЛЕВА!!Вместо да връща пари на държавата СИНДИКА на КТБ продължава да получава пари от нея!!Приведените 40 мил. лв. не покриват сумата по ЗАПОРА, който екойто е над 35 мил ?!! Другите "20 млн. /лева/ към други дружества" са платени единствено и само на заложния кредитор "Е.МИРОЛИО" към който Дунарит има три запора от 20,7 мил. ?, 1,17 мил.?, 0,828 мил ?!!Платените от Караниколов на "Е. МИРОЛИО" 20 мил. лв. НЕ ПОКРИВАТ задължението на Дунарит и по подобие на предния случай няма как да бъдат отписани от Търговския регистър. ЗАЩО министъра ПРИВЕЖДА НА СИНДИКА И МИРОЛИО ТЕЗИ МИЛИОНИ СЛЕД КАТО С ТЯХ НЕ ПОКРИВА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО КЪМ ЗАВОДА, НЕ ВДИГА НАЛОЖЕНИЯ ЗАПОР ине се вписва като КРЕДИТОР??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Чудно ми е защо имаме изобщо търговски закон, след като държавата се опитва да не го спазва, когато си иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
bertram
преди 6 години
#КОЙ# иска да прилапа на всяка цена завода... този гебрев сигурно и той не е стока, но конкурентите му са за затвора преди него..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Пеевски и Борисов няма да се спрат пред нищо за да си го присвоят и Цацаров им помага с каквото може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още