IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1 300 дружества държат по над 1 млн. лв. в брой в касите си

Данъчните ще проверяват дали фирми не разпределят тайно печалба

12:27 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Близо 1 300 фирми в България имат в касите си по над 1 млн. лева в брой, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП) по повод започналите проверки на фирми и нестопански организации, които в своите счетоводни баланси са посочили, че имат голяма сума пари в брой. 

Данъчните ще проверяват дали дружествата не са извършили по този начин скрито разпределение на печалба.

Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и дивиденти.

В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 хил. лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още