IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: EPIC още не е представил планове за оздравяване на КТБ и ТБ „Виктория“

От централната банка не знаят дали основните акционери притежават нужните финансови средства за оздравяването на КТБ

17:30 | 16.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
БНБ: EPIC още не е представил планове за оздравяване на КТБ и ТБ „Виктория“

До този момент австрийската компания EPIC, представляваща трите основни акционера на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), не е представяла в Българска народна банка (БНБ) планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на поставените под специален надзор КТБ и ТБ „Виктория“ ЕАД, съобщиха от БНБ.

С това от централната банка опровергават разпространената в последните дни в медиите информация, че EPIC иска да спаси КТБ, но не получава необходимото съдействие от българските власти.

От БНБ обясняват, че австрийската компания не е удостоверила, че представлява акционерите VTB Capital и Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург, която се контролира косвено от Оманския фонд.

От EPIC все още не са представили в БНБ документи, удостоверяващи готовността на акционерите, които дружеството представлява, да осигурят нужните финансови средства за оздравяването на КТБ, както и действителната разполагаемост с такива средства или други активи от страна на тези акционери, пише още в съобщението.

В разменената кореспонденция още в началото на септември от Оманския фонд обявиха, че ще отправят предложение за спасяването на КТБ на базата на оценката на активите, която се извършва от квесторите в банката, както и на допълнителната оценка („дю дилижънс”) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

Най-късно до 20 октомври квесторите на КТБ трябва да представят в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД. Съответно - до 31 октомври те трябва да представят и отчет за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите. Ето защо евентуално след това може да се коментират конкретни финансови предложения.

Ето и пълният текст на прессъобщението на БНБ:

"На 15 и 16.10.2014 г. в медиите бе разпространена информация, че базираната в Австрия компания ЕPIC представлява тримата основни акционери на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), разработила е няколко варианта за спасяване на КТБ, желае да рекапитализира КТБ, готова е да добави в капитала на банката самостоятелно или в сътрудничество с държавата 600 млн. лв., но не получава достатъчно съдействие и необходимото разбиране от българските власти, включително БНБ, за да оцени реалното състояние на КТБ.

Във връзка с гореизложеното и в качеството си на държавна институция, която регулира и осъществява надзор върху дейността на банките в страната с оглед поддържане стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите, бихме искали да поясним следното:

ЕPIC не е представил в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера VTB Capital.
EPIC  не е представил в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург.

Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург е дружество, косвено контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман. Към настоящия момент EPIC е представил мандатно писмо от Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (Фонда), който обаче не е пряк акционер в КТБ. Също така мандатното писмо е подписано от лице, за което не е потвърдено, че има представителни права по отношение на Фонда.

EPIC е представил в БНБ единствено редовни оторизационни документи, подписани от „Бромак“ ЕООД. По този повод БНБ вече е обърнала внимание, че във връзка с медийните публикации, свързани с разследване за пране на пари и други престъпления срещу собственика  на “Бромак” ЕООД Цветан Василев, следва да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка, съгласно българското и европейското законодателство.

В допълнение към това, към настоящия момент от EPIC не са представени поисканите с писма на БНБ от 15 септември 2014 г. и 30 септември 2014 г. документи, удостоверяващи  готовността  на акционерите, които EPIC евентуално представлява, да осигурят нужните финансови средства за оздравяването на КТБ, както и действителната разполагаемост с такива средства или други активи от страна на тези акционери.

Във връзка с друга част от разпространяваните твърдения следва да бъде отбелязано, че до този момент EPIC не е представил в БНБ планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на КТБ или ТБ „Виктория“ ЕАД.

Последното засега писмо, изпратено от БНБ до EPIC, е от 3 октомври 2014 г., в което отново се изискват горепосочените документи, като до този момент няма постъпил отговор. На 8 октомври 2014 г. на EPIC са изпратени бележки и предложения по текста на Споразумение за неразкриване на информация, което би следвало да бъде подписано с квесторите на КТБ и ТБ „Виктория“ АД. До този момент няма постъпил отговор и по този въпрос.

В заключение бихме искали да заявим, че БНБ отново потвърждава своята готовност за диалог и обсъждане на законово допустимите пазарни решения и предложения за решаване на изключително важния и сложен въпрос с КТБ.

Централната банка и екипите от квестори и одитори продължават работата в съответствие с обявения публично график и в съществуващите законови рамки за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ и взимане на най-доброто решение.

БНБ няма да се поддаде на каквито и да е необосновани атаки през медиите към институцията  и систематични опити за оказване на натиск и компрометиране на независимата централна банка. Ръководили сме се и ще продължаваме да го правим само и единствено от интересите на българската общественост в съответствие с действащото законодателство."

Всичко по казуса КТБ следете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Въпросът беше риторичен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Според разследванията на разследващия журналист Григор Лилов, зад EPIC стоят познати български муцуни, покрити с вездесъщите офшорни фирмички. На един и същ адрес във Виена са регистрирани три фирмички. Та прав е Миша Глени, като пише в книгата си "Мафията", че в Италия демокрацията си има мафия, а в България мафията си има демокрация. На някой ако още не му се вярва, да следи изкъсо аферата с КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Кои са EPIC ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Solomoon
преди 9 години
Ами как да представи, като не са наясно какво точно да предложат.....нали за това се прави прословутия одит на състоянието, вероятно изчакват него за да кажат какво предлагат. БНБ как я виждат тая работа - ЕПИК да си "купи котка в чувал" ли!? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още