IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов защити българската диаспора пред Тереза Мей

Това са висококвалифицирани специалисти, които дават голяма добавена стойност на британската икономика, отчете българският премиер

18:12 | 19.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество за гарантиране на сигурността в Европа, управлението на миграционните потоци и борбата с тероризма. Около това се обединиха министър-председателите Бойко Борисов и Тереза Мей, които проведоха среща в Брюксел преди началото на Европейския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Британският премиер Тереза Мей посочи, че е запозната отлично с усилията на страната ни за опазване на границата на Европейския съюз и приветства правителството за постигнатото.

Във фокуса на разговорите бе и темата за излизането на Обединеното кралство от ЕС. "Страните ни имат отлични двустранни отношения, доказали своето значение през годините, и излизането на Великобритания от ЕС няма да наруши сътрудничеството и приятелството между тях", подчерта Бойко Борисов.

Премиерът на България посочи, че силна и обвързваща роля за отношенията между двете държави е и голямата българска диаспора в Обединеното кралство. "Това са висококвалифицирани специалисти, които дават голяма добавена стойност на британската икономика. За нас е важно при преговорите, водени между Брюксел и Лондон, да бъде гарантирана правна сигурност на гражданите и това да е първостепенен приоритет", заяви Борисов.

Българският премиер ще участва по-късно днес в Европейския съвет. Преди срещата от британското посолство в България разпространиха и отворено писмо на Тереза Мей към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания по повод предстоящите разговори. 

"В изказванията си досега ясно заявих, че правата на гражданите са първият ми приоритет", написа тя и допълни, че същата е целта и на останалите европейски лидери – да защитят правата на европейските граждани на територията на Великобритания, както и на британските граждани в Европейския съюз.

Британският премиер отхвърли обвиненията, че Лондон ще използва европейските граждани като "разменна монета" в преговорите или че Великобритания ще се опита да изгони европейците от Острова. 

"Европейските граждани, които са се установили на територията на Великобритания, допринасят изключително много за страната ни. И ние искаме те и техните семейства да останат тук",коментира Тереза Мей.

Тя посочва още, че в момента се дигитализира процедурата по даване на статут на чуждите граждани в страната, а критериите за уседналост ще бъдат ясни и прозрачни. 

В белгийската столица Бойко Борисов се срещна и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата обсъдиха приоритетите по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Борисов посочи, че страната ни се подготвя отговорно за своето първо председателство и в сътрудничество с останалите страни от Тройката председателства. Активно се работи с Естония за постигане на максимална приемственост по отворените досиета, каза Борисов и изтъкна, че по време на своето председателство България ще търси баланс и консенсус по актуалните теми на Европейския съюз.

Бойко Борисов и Доналд Туск обсъдиха и организацията на срещата на върха на тема "Западни Балкани" през май 2018 г. в София, на която двамата ще бъдат домакини.

Темата за Западните Балкани е важна не само за страните от региона, но и за целия Европейски съюз, е общото мнение на Борисов и Туск. Според тях българското председателство създава подходяща обстановка за конструктивно обсъждане на темата за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, гарантиране на икономическото развитие на региона, неговата транспортна, енергийна, инфраструктурна и дигитална свързаност с Европейския съюз.

Председателят на Европейския съвет даде подкрепата си за постигане на приоритетите на българското председателство.

"Очаквам българското председателство и предстоящата среща на върха в София да дадат възможност на страната ви да изиграе конструктивна роля при справянето с предизвикателствата на европейския дневен ред", подчерта Доналд Туск и посочи, че ще разчита на българското правителство да бъде стабилен партньор за единството в региона.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Само не стана ясно от какво е заплашена българската диаспора от Тереза Мей, та балканският лъв така самоотвержено я е защитил? Да беше защитил така и българската диаспора в България пред другата англосанксонска харпия Килъри и разни маккейни преди неколко години... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още