IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България е стабилна държава

Предстои страната да кандидатства за чакалнята на еврозоната, пояснява лидерът на ГЕРБ

22:33 | 29.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ГЕРБ</em></p>

Снимка: ГЕРБ

България е стабилна държава. Това е заявил в изказването си по време на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Малта председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Борисов е призовал европейските си колеги за спазване на Маастрихските критерии. "Да спазваме правилата, защото само това ще ни донесе сигурност", е казал той. По думите на лидера на ГЕРБ Европа се е справила прекрасно с икономическата и финансова криза.

„Предизвикахме предсрочните избори, за да потвърдим силата на ГЕРБ. За да продължи европейската и пронатовска политика. Постигнахме 3,6% икономически ръст, 14 млрд. фискален резерв, 7% безработица, 27% външен дълг, 0 инфлация и бюджетен излишък", е обобщил  Борисов, като е посочил, че предстои „България да кандидатства за чакалнята на еврозоната". 

Според него победата на ГЕРБ на изборите има изключително важно значение и за Европа и за опазването на нейните външни граници. "Ние сме на границата с Турция и Черно море. Не можем да махнем вратите на къщите и да махнем и портата. България имаше най-добре защитената граница, но при влизането си в Европейския съюз бяхме принудени да я махнем. Изградихме я отново, благодарение на помощта от 320 милиона лева, за което сърдечно благодаря на ЕК и днес пак имаме най-надеждната граница", е подчертал Борисов.

Той е призовал мигрантите да бъдат държани далеч от границите - в зоните за сигурност. Според Борисов тези, които идват, трябва да минават само през официалните контролно-пропусквателни пунктове.

"Няма по-добро място за живеене от Европейския съюз. Това е нашият дом, това е нашето семейство. Да го пазим със самочувствие и да защитаваме интересите си пред всички, които предвещават края на Съюза", заяви Борисов и призова европейските си колеги за спазване на Маастрихските критерии.

На конгреса Борисов е получил съвети бързо да състави стабилно правителство. Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол и eврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос са заявили, че очакват Борисов отново да поеме премиерския пост в следващия кабинет на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още