IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов и Кармену Вела: Решението на европейския съд за Калиакра трябва да се изпълни

Премиерът Бойко Борисов обсъди случая с комисар Кармену Вела

18:03 | 07.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Решението на Съда на Европейския съюз за Калиакра трябва да се изпълни – около тази позиция се обединиха в телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и комисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела.

Двамата обсъдиха възникналия казус „Калиакра”, информира пресцентърът на МС. Премиерът Борисов e запозна. комисар Вела с развитието на ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов.
Европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа, е коментирано в разговора.

Припомняме, че осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса Калиакра министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде заповед, с която забрани определени дейности в земи от  европейската мрежа Натура 2000 в района. Заповедта засяга територия около 22 кв. км, от които 7600 декара са частни земи.

Това доведе до протести на собственици на земи и рибари от Каварна, Шабла и Балчик. След това министърът отмени заповедта си след разпореждане от МС.

В неделя Борисов се срещна с протестиращите и кметовете от засегнатите населени места.

Междувременно природозащитници заявиха, че сме „свидетели на организирана кампания, която, криейки се зад страховете на хората да не бъдат отнети собствеността и поминъкът им, целеше да дискредитира за пореден път Натура 2000 – един от законовите инструменти за опазване на природата в Европейския съюз“.

От Българското дружество за защита на птиците припомнят, че България е осъдена за неспазване на три директиви на ЕС поради изграждане на 6 ветроенергийни парка в защитена зона Калиакра и едно голф игрище в защитена зона „Белите скали“. Страната е правно задължена да предприеме необходимите мерки, за да се съобрази с решението на Съда. 

Планът за управление на защитените зони „Калиакра“, „Белите скали“ и „Комплекс Калиакра“ е една от основните мерки, предложени от правителството за съобразяване с решението на Европейския съд. Обществените обсъждания на 4 август 2017 г. бяха организирани именно с цел представяне и обсъждане на проекта за интегриран план с местните общности, допълват природозащитниците.

От Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа"  обаче са крайно негативно настроени срещу екоорганизациите като цяло и ги обвиняват, че са манипулирали данни за местообитанията.

Утре премиерът Борисов организира среща на всички заинтересовани страни – кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от МОСВ, за да се потърси баланс по проекта за района на Калиакра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
"..така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора.."Защо не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Жива да не бях! Изненадана съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още