IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Може да сключим двустранно споразумение за реадмисия с Турция

Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция, защото всички газови коридори ще минават оттам, твърди българският премиер

08:17 | 14.06.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: правителствената пресслужба</em></p>

Снимка: правителствената пресслужба

„България ще иска двустранно споразумение за реадмисия с Турция, ако южната ни съседка не може да сключи такова с ЕС“, каза, цитиран от БТА, премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Премиерът е на еднодневна визита в Турция по покана на турския премиер Бинали Йълдъръм.

Срещата Борисов-Ердоган се състоя късно във вторник срещу сряда в президентския дворец Бештепе в Анкара.

„С турския президент обсъдихме много въпроси, защото имаше натрупано напрежение по време на референдума в Турция и на изборите и у нас. Сега е важно да се нормализира обстановката, защото без това няма охрана на границата. Ако Европейският съюз се забави с подписването на споразумението за реадмисия, ние искаме да си подпишем“, каза Борисов.

По думите му сега и двете страни изпълняват своите ангажименти и искат това да бъде облечено в споразумение.

„Над три милиона мигранти стоят в Турция, на тяхната граница се води война, деликатна е и темата за независим Кюрдистан“, каза Борисов. „Исках да чуя малко повече от кухнята, малко повече от това, което научаваме от репортажите и новините“, допълни той. 

Според Борисов Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция, защото всички газови коридори ще минават оттам.

„Азерският газ ще преминава през Турция и ние сме длъжни да участваме. Няма как азерският газ да прескочи Турция и да дойде в България, каза Борисов. Затова наскоро енергийният министър Теменужка Петкова подписа в Петербург пътна карта за доставка на над 15 млрд. куб. метра природен газ, а другата седмица ще подпишем със Сърбия, че те са готови да вземат от България 14 млрд. куб. метра природен газ“, каза Борисов.

„Изразих отношение за поведението на турския посланик по време на изборите. Забелязахте ли, че посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не е в състава на делегацията“, каза още Борисов.

По-късно обаче от правителствената информационна служба поясниха, че България не се намесвала по въпроса за състава на турската делегация.

По-рано във вторник Борисов се срещна и с министър-председателя на Турция Бинали Йълдъръм в резиденция Чанкая в Анкара. 

„След Берлин и Париж Анкара има своя знак – България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, а Турция е нашият най-голям европейски съсед“, каза Борисов, цитиран от правителствената прес служба.

Според него по време на българското председателство на Съвета на ЕС е важно да се положат усилия за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция. „Това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България. Убеден съм, че с всеобщи усилия можем да нормализираме този процес“, каза българският министър-председател и добави: „Можем да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Ако можем да го пренесем дори в част от европейските страни и колеги, това само ще е успех“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
"Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция, защото всички газови коридори ще минават оттам, твърди българският премиер" Ами сега, какво да правим! В Китай за кражба или административни нарушения екзекутират, а България издигат пиедестал-ето къде е по-добре да се живее, но само за приближените към властта! Г-н Борисов, ако имахте поне 10% българщина, само от злато добива и енергетиката българските безработни щяха да получават 1000 евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Малка поправка: не НИЕ избрахме, а продажните лакеи, които все още ни представляват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Бе то за вас от айтисиктира най-добре и кирилицата да се махне, а и държавата да се махне... Па накрая и вие да се махнете, та турците да немат никви проблеми с разни етнорелигиозни малцинства по тукашните земи... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 години
не, но паметника на съвецката армия трябва да се бутне със сигурност :) ... както и името на мюсолманина александър невски трябва да се махне от храма и да се върне името което са искали хората събрали парите за него! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
"... 3-ТИ МАРТ Е ИЗМАМА ПОРЕДНАТА ТЕЛЕФОННА ЧЕРВЕНА ЛЪЖА !!!"Ами да се събаря паметника на Шипка , щот е комОнистически , а , откачалка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 години
и как по точно сме зависими от Турция ? По скоро русия стана зависима от Турция, след като беше зависима от Украйна... кой ще е най недоволен ако един ден турците спрат газта ? ... някой изобщо мисли ли като ви пише опорките ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
Просто реализъм. Най-накрая нещо е успяло да пробие дебелата българска кратуна и да стигне до пихтиестото вещество, наречено мозък. България ще стане зависима не само от Русия, ами и от Турция.Хвала на Левски, Ботев и другите загинали в опитите си да ни отърват от Руска и Турска, и всякакви други зависимости.И това с любезната помощ на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
"Според Борисов Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция, защото всички газови коридори ще минават оттам."Това трябва да е някакъв вид мазохизъм ...и европейски и пожарникарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Hahoto
преди 6 години
Изобщо у нас много обичаме да сме зависими от някого - от Турция за бежанците, сега и газта, от Русия за енергоресурси, от САЩ за сигурността, от Европа за еврофондове. Та ако приемем, че зависимостта е вид дрога, ние сме направо наркомани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още