IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов ще търси в Берлин подкрепа за защитата на границата

"За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни", заяви премиерът

12:18 | 27.08.16 г. 6
<p>
	Границата между България и Турция, близо до Малко Търново. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Границата между България и Турция, близо до Малко Търново. Снимка: архив Ройтерс

България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на Европейския съюд, и въпреки тежките моменти ние успяваме по най-добрия начин да защитаваме европейската граница, заяви българският премиер Бойко Борисов в Берлин при срещата си със заместник-генералния секретар на фондация „Конрад Аденауер“ Герхард Вахлерс.

"За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България", заяви Борисов, цитиран от БНР.

По време на работен обяд днес се очаква премиерът да поиска подкрепата на ЕС за защита на външната граница. Той е в германската столица по покана на канцлера Ангела Меркел, която предприе дипломатически маратон, срещайки се с 15 свои колеги от Европейския съюз, за да подготви срещата на върха, насрочена за 16 септември в Братислава.

На обяда ще присъстват канцлерът на Австрия и премиерите на Словения и Хърватия. Очаква се България да поиска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери, както и подсилване с хора на граничната защита, за което ще разчита на „Фронтекс“.

Меркел се е ангажирала да подкрепи искането на София пред Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-boyko-borisov-turtzia-bezhanskiat-natisk-23711014?nt=4Германски дипломат: Борисов тръгва по опасен пътИ ше стане битият бит , еваният еван...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ами скотовете дето се намъкнаха без документи , да ги броим ли за хора и ако не , как да сеоправяме с тях ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
а правата на "човека" и ала бала евроценности...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Очаква се България да поиска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност ."Тука става въпрос за две прегради , първата е "поискването" , а втората "приравняването", като и в двата случая Боко трябва да извади яки аргументи срещу европейския непукизъм и високомерие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още