IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: Бизнес климатът ще продължава да се подобрява

Спънка пред новите инвестиции са административната тежест, честата промяна на законите и достъпът до финансиране за бизнеса, предупредиха от палатата

13:38 | 17.06.15 г.
БТПП: Бизнес климатът ще продължава да се подобрява

Бизнес климатът до края на годината ще продължава да се подобрява. Тази прогноза направи председателят на Българската тъговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, който представи годишното издание на палатата „България в цифри” с информация за основните икономически показатели на страната за периода 2010 - 2014 г.

Лекото подобрение на бизнес климата през 2015 г. спрямо 2014 г., което вече се регистрира, предполага възстановяване на икономиката, макар и бавно, коментира Симеонов. 

Основните двигатели, които ще подобряват бизнес климата в следващата половин година са износът, повишаването на заетостта, удвояването на инвестициите в индустриалното производство, както и растежът на ИТ сектора, автомобилната индустрия, фармацията и туризма, каза председателят на палатата в отговор на въпрос на Investor.bg. По думите на Симеонов износът ще продължава да нараства и ще бъде основният двигател на икономиката.

Симеонов посочи обаче, че трудно можем да очакваме нови инвестиции у нас, без да се направят промени по отношение на административната тежест, честата промяна на законите и достъпът до финансиране за бизнеса.

„Без ремонт в тези три сфери не можем да чакаме нови инвестиции”, категоричен бе той. Според председателя на БТПП въпреки направените усилия административната тежест за бизнеса все още е много висока, а липсата на електронно правителство ще ни дърпа все по-назад в класациите по нива на корупцията. „Подвижното законодателство” също много плаши фирмите, посочи Симеонов.

"Данъчната политика държи страната ни на челните места по привлекателност за инвестиции и не трябва да се променя", каза още той. Плоският данък не трябва да се пипа, това би било груба грешка, допълни председателят на работодателската организация. Той изтъкна, че контролните органи все повече подобряват работата си и дори може да се очаква свиване на сивия сектор, ако тенденцията продължи. Симеонов коментира, че и сега на практика има прогресивен данък, защото ”който печели повече, плаща повече”. Ако се тръгне към семейно подоходно облагане, разходите по управлението му ще са толкова големи, че ефектът ще се загуби, смята той.

От БТПП отчетоха добри сигнали от различни области на икономиката. Цветан Симеонов подчерта, че високите темпове на ръст на износа - от 12,8% в периода януари-април 2015 г. спрямо януари-април 2014 г. са и основната причина за ръста на брутния вътрешен продукт с 2% през първото тримесечие на 2015 г. спрямо първото тримесечие на 2014 г.

Положителни данни идват и от промишленото произвоство, където индексът отново бележи увеличение - с 1,5% през април 2015 г. спрямо април 2014 г.

Регистрирани са и повече заети лица – с 56 хил. повече работещи през първото тримесечие на 2015 г. спрямо същото тримесечие на 2014 г.

Симеонов подчерта, че отчетеният излишък в бюджета (по КФП) – над 1,1 млрд. лв. през май 2015 спрямо дефицит от 887 млн. лв. през май 2014 г. също е положителен сигнал.

Позитивните данни са подкрепени и от факта, че България запазва рейтинга си в международен аспект – Moody's потвърди кредитния рейтинг на България от Baa2 със стабилна перспектива (5 юни 2015 г.), а Standard&Poor's потвърди кредитния рейтинг на България на ниво ВВ+ със стабилна перспектива (12 юни 2015 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още