IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Няма проблем със служебната регистрация на коли

Депутати твърдят, че няма обратна връзка между системите на Гаранционния фонд и КАТ

11:14 | 27.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Според вече бившия министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова няма законова пречка регистрацията на моторни превозни средства да се подновява „служебно“. Това става ясно от отговор на депутатско питане.

Припомняме, че преди две седмици  депутатите приеха промени в Кодекса за застраховането, с които въведоха сезонна „Гражданска отговорност“ за кемпери, каравани и мотори. По време на дебатите, както в ресорната икономическа комисия, така и в зала, стана ясно, че при изтекла полица служителите от КАТ служебно прекратяват регистрацията на моторнoто превозно средство, но ако задължителната застраховка бъде подновена, е необходимо собственикът да отиде лично в КАТ, за да се регистрира отново.

От заседанието на икономическата комисия на 11 януари стана ясно, че регистрациите на 150 хил. превозни средства са спрени „служебно“ от КАТ, т.е. тези автомобили са спрени от движение. Подновени са едва 1000, но не служебно, а с лично посещение на собствениците до гишетата на пътна полиция.

Според бившия вътрешен министър обаче проблем със служебните регистрации няма и те са факт от средата на 2016 г.

Според представители на КАТ, пожелали анонимност, в нормативите не е ясно разписано как да се свърже системата на Гаранционния фонд (от който идват данните за сключените полици) и системата на КАТ, което е изненадващо, защото симбиозата между двете системи трябваше вече да е факт. Застрахователи също потвърдиха, че „обратната връзка“ не работи и ако дадено моторно превозно средство се окаже спряно от движение заради неплатена навреме полица, после е нужно да се мине през цялата бюрократична процедура, за да се върне колата на пътя.

Пред репортер на Investor.bg Мартин Димитров от Реформаторския блок, който е и автор на въпроса към Бъчварова,  коментира, че очевидно законодателството не се спазва, защото както може Гаранционният фонд да дава информация за изтекли полици, така може да съобщава и за подновени. Тази практика ще спести много усилия и на КАТ, и на водачите на моторни превозни средства, категоричен е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
bigi
преди 7 години
Хайде не затруднявайте КАТ,моля ви се! Толкова сладко си клатят краката сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още