IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на първо място в ЕС по ръст на нощувките на туристи за 2016 г.

Ръстът е 18% в сравнение с 2015 година, каза министърът на туризма

10:26 | 10.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е на първо място в Европейския съюз по ръст на броя на нощувките на туристи тази година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред агенция „Фокус“, позовавайки се на данни на Евростат.

По данни на Евростат за първите шест месеца на 2016 г., общият брой реализирани нощувки у нас (от чужденци и българи) е над 8 млн., като ръстът спрямо 2015 г. е над 18%.

„Увеличеният брой туристи повишава значително и приходите в туризма – за първите седем месеца на 2016 г. те са увеличени с близо половин милиард лева или с 15% нагоре в сравнение със същия период на 2015 г.“, каза министър Ангелкова.

По думите й за първите седем месеца на тази година, общите приходи от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ възлизат на над 3,4 млрд. лв.

„До края на годината приходите ще бъдат доста повече, като се надявам този ръст да се запази, защото това е едно изключително важно и положително отражение в българската икономика, като нарежда туризма в един от водещите сектори в нея“, допълни ресорният министър. 

По думите й е отчетен ръст и при посещението на луксозни хотели у нас.

Тя коментира и приключилата визита на принца на Саудитска Арабия Султан Ал Сауд у нас. Той е бил заинтересуван от потенциала на България да развива планински туризъм, като е успял да види пистите на Боровец и Витоша.

Предстои работа, за да се привлекат инвестиции от Саудитска Арабия във високия клас туристически услуги, каза още министърът, като подчерта, че е важно да се работи и с чуждите дипломати у нас, за да се запознаят те с малките населени места и непознатите туристически дестинации.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още