IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получи пълна подкрепа от Доналд Туск за членството в Шенген

Съдебната реформа и борбата срещу корупцията трябва да се осъществят не защото ЕС го иска, а защото е важно за страната, каза Туск

13:31 | 09.10.15 г. 2
<p>
	Доналд Туск (вляво) и Бойко Борисов се срещнаха във Варна. Снимка: <em>Министерски съвет&nbsp;</em></p>

Доналд Туск (вляво) и Бойко Борисов се срещнаха във Варна. Снимка: Министерски съвет 

България е може би един от най-добрите примери по отношение на охраната на своите граници, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск при посещението си в страната ни. По тази причина и той е убеден, че София е готова да бъде част от Шенгенското пространство.

След срещата си с българския премиер във Варна Туск добави, че решението трябва да бъде взето от всички страни от ЕС. „Ще работя усилено това да се случи“, каза още той, цитиран от пресцентъра на Европейския съвет. Туск обаче допълни, че страната ни трябва да извърши съдебната си реформа, да се бори срещу корупцията и организираната престъпност.

„Не просто, защото това е искане на ЕС, но на първо място и най-важно, това ще направи България по-силна“, категоричен беше той.

Припомняме, че Доналд Туск беше сочен като един от най-важните посредници между Германия и Гърция по време на ключовите преговори през юли. Благодарение на него беше постигнат пробив и беше договорена третата спасителна програма за Атина.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов уточни, че доказателство за борбата с контрабандата са приходите в хазната от мита и акцизи, които са с 2,3 млрд. лева повече от очакваното. "Това е впечатляващо за всяка една страна в Европа", допълни още той, цитиран от правителствената пресслужба. 

Борисов посочи още, че темата за Шенген вече е станала обидна за България, която е доказала, че охранява външните граници на ЕС много по-добре от "половината европейски държави". 

По време на срещата си с българския премиер Туск е коментирал още и енергийната сигурност, която остава ключов приоритет за ЕС. Проектите в тази сфера обаче трябва да отговарят на всички изисквания на енергийното законодателство, независимо дали са „на юга или на севера“.

„Ключовите инфраструктурни проекти, които ЕС е договорила с България и другите държави в региона, трябва да бъдат изградени, за да бъде създадена устойчива мрежа, която е защита срещу външни рискове“, посочи още Туск пред журналисти. Един от тези проекти е газовата връзка с Гърция, чиято реализация се бави вече пети месец. 

Бившият полски премиер е категоричен, че активни остават усилията за диверсифициране на източниците на енергийни доставки.

Борисов и Туск са обсъдили още и бежанската криза. „България има граници с Турция, Гърция и Македония – всички те са страни под голям миграционен натиск. На този етап България успява да се справи добре със ситуацията на своите граници“, коментира председателят на Европейския съвет. 

В България няма да има "горещи точки", обясни Борисов и допълни още, че подкрепя идеята на Турция за създаване на защитена зона за бежанци в близост до сирийската граница. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
fri
преди 8 години
То затова беше това голямо подмазмачество от Борисов.Много им се ще на "кликата" да сменят лева с евро (сещате ли са защо? - щото аз се сещам...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
е,и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още