IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще разчита на НАТО за охрана на границите при бежанска вълна към нас

Народното събрание да не бъде поставено пред свършен факт, ако се търси сътрудничеството на Алианса, призова депутатът от БСП Кристиан Вигенин

13:48 | 11.03.16 г. 2
България ще разчита на НАТО за охрана на границите при бежанска вълна към нас

България настоява за формулиране на опции за съвместни действия на НАТО за охрана на сухопътните граници на страните от Югоизточна Европа при наличие на масирана мигранстка вълна. Това съобщи по време на парламентарния контрол външният министър Даниел Митов.

Той посочи, че страната ни е подкрепила действията на Алианса в Егейско море и дори е изпратила фрегата за участие в операцията. Целта е да бъда ограничен трафикът на хора.

Според него тази операция едва ли ще ограничи бежанската вълна в краткосрочен или средносрочен план, но има възможност заради нея да бъде пренасочен потокът от хора към сухопътните граници на България и Гърция с Турция, както и през Черно море.

"Миграцията е общ проблем и работещо решение може да бъде намерено единствено с общи усилия, включително между Европейския съюз (ЕС) и НАТО", посочи външният министър в отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Кристиан Вигенин.

Митов коментира, че първо трябва да се направи оценка за действията на НАТО в Егейско море и да се прецени дали престъпните групи ще се насочат към други маршрути. Той допълни, че при наличието на такова движение България може да поиска съвместни действия на НАТО по подобие на операцията в Егейско море.

Кристиан Вигенин е категоричен, че първо трябва да бъдат изчерпани възможностите на българската армия да защити границата ни, а ако се стигне до търсене на подкрепа от страна на НАТО, правителството да не поставя пред свършен факт Народното събрание.

"Бих препоръчал, каквото и да се прави, предварително да мине през обсъждане и съгласуване в парламента, в съответните парламентарни комисии", каза Вигенин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Ами правилно мисли ерудитът Митов! И кьо^рав може да види как НАТО опазиха непристъпни границите на Турция и Гърция! Па и на Германия... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
ABBA
преди 8 години
България ще разчита на НАТО = политиците отново ще лижат на господарите.Орташката работа и кучетата не я ядат! Анадън му?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още