IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите в чужбина могат да гласуват независимо дали са подали заявление

Местата и броят на избирателните секции ще бъдат определени от ЦИК на 15 октомври

17:14 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Българите в чужбина могат да гласуват на 6 ноември независимо дали са подали заявление, или не за гласуване извън страната, съобщава Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от БТА. 

Местата и броят на избирателните секции, които ще бъдат открити извън страната, ще бъдат определени с решение на ЦИК на 15 октомври.

Междувременно продължава дискусията дали гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" трябва да бъдат преброявани при вота за президент. 

Реформаторите искат промени в Изборния кодекс, с които при определяне дали за даден кандидат на първи тур са гласували повече от половината да се броят и гласовете "Не подкрепям никого", а не както е записано в методиката на ЦИК те да се вадят, съобщи Dnes.bg.

"Проблемът се появи, защото квадратчето „Не подкрепям никого“ генерира странен глас – нито действителен, нито недействителен", каза пред БНР математикът и бивш член на ЦИК Иларион Иларионов.

Според него ако този глас беше наречен недействителен, тогава нямаше да има проблем. Определяйки текста като гаф, той подчерта, че той няма да има особени последствия, освен ако някой не сезира Конституционния съд и съдът не реши да обяви за противоконституционно именно наименованието на въпросния глас.

Към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията "не подкрепям никого", е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички имащи право на глас в България, смятат социолозите от Галъп. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още