IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цецка Цачева е най-неодобряваният кандидат-президент в социалните мрежи

Радев събира само 50% подкрепа, според проучване на Perceptica

15:01 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

87% от потребителите в социалните мрежи се изказват негативно за кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева, а очакванията към спечелилия президентските избори ген. Румен Радев са отрицателни в 50% от случаите. Това става ясно от ново проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica.

Проучването обхваща над 40 хил. публикации в интернет пространството за периода 13-17 ноември 2016 г. Повече от две трети (68%) от споменаванията по темата идват от традиционните онлайн медии, а останалите 32% са генерирани от социалните мрежи (Twitter, Facebook, блогове, форуми и потребителски коментари под статии), информира агенцията.

Президентските избори са водещата тема по брой споменавания (над 25 хил.), следвани от оставката на правителството на Борисов (над 10 хил. коментара) и националния референдум (над 4500 поста). Към края на анализирания период на фокус е предложението на БСП за прогресивния данък, което генерира 5% от коментарите.

Цецка Цачева е най-неодобряваният кандидат-президент в социалните мрежи (87% негативни коментари). Позитивните мнения са само 2%, докато тези, които не изразяват конкретна позиция, са 11%. Председателят на Народното събрание често е определяна като „неизбираем кандидат“. Според по-голямата част от потребителите вотът за Радев е наказателен за ГЕРБ.

Въпреки категоричната победа на изборите Радев събира само 22% позитивни коментари. Подкрепящите го смятат, че е силен кандидат и изтъкват като позитив неговото чисто досие и лични качества. Той обаче също не е одобряван от голяма част от коментиращите (50%), които посочват като минус обвързаността му с БСП и „задкулисието“ в лицето на оръжейни лобита и външни интереси.

Заемащите неутрална позиция изразяват надежди той да се „откъсне“ от БСП, да демонстрира своята независимост и да бъде по-добър президент от Росен Плевнелиев.

Изненадващо е сериозното присъствие на действащия президент в медийния разговор (17% от споменаванията спрямо 28% за Цачева и и 55% за Радев). Държавният глава получава 42% одобрителни коментари в социалните мрежи, където е определян като „по-добрия президент“ (при сравнение с Радев и Цачева).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Раздел Технологии->Социални мрежи и статия за ЦЦ?Не мога да ви хвана логиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
"87% от потребителите в социалните мрежи се изказват негативно за кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева..."Хихи... Ми той Боце нали затова я номинира... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Държавният глава /Плевелиев / получава 42% одобрителни коментари в социалните мрежи, където е определян като по-добрия президент (при сравнение с Радев и Цачева).Покрай фасадата, май са ви сменили и чипа...не че стария беше много стока !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още