IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на потребителските стоки замръзнаха в началото на годината

Поскъпването на облеклата, обувките и храните се компенсира от по-ниските разходи за транспорт и здравеопазване

11:42 | 15.02.16 г. 1
Цените на потребителските стоки замръзнаха в началото на годината

Цените на потребителските стоки остават без промяна през януари – спрямо предходния месец и на годишна база, изчисли Националният статистически институт (НСИ). Средногодишната инфлация – за периода февруари 2015 година – януари 2016 година също е в размер на 0%.

През декември 2015 година НСИ отново измери нулев ръст на цените на стоките и услугите спрямо предходния месец ноември. На годишна база обаче имаше дефлация в рамките на 0,4 на сто. 

Предварителните данни показват, че в първия месец на годината има повишение на месечна база на цените на облеклото и обувките (с 2%), на хранителните продукти и безалкохолните напитки (с 0,8%), както и на алкохолните напитки и тютюневите изделия (с 0,6%). Това обаче се уравновесява от намалените разходи за транспорт (с 1,7 на сто), както и за здравеопазване (с 0,1%), и на цените на домакинските уреди (с 0,4%).

Без промяна остават цените на горивата, както и разходите за електроенергия, газ, вода и за поддръжка на жилищата.

Предварителните оценки на НСИ показват още, че хармонизираният индекс на потребителските цени през януари спрямо декември е 99,9%, което означава месечна дефлация от 0,1 на сто. Годишната инфлация за първия месец на 2016 година отново е отрицателна – от 0,3%. Средногодишно, в периода февруари 2015 година до януари 2016 година, статистиката измерва дефлация от 0,9 на сто.

Индексът на „малката потребителска кошница“ за януари показва ръст на цените на стоките и услугите за най-нискодоходните 20% от домакинствата у нас в рамките на 0,5% на месечна база.

Цените на храните са се променили най-значимо – повишение от 1%. В същото време нехранителните продукти поевтиняват с 0,1%, а цените на услугите остават без увеличение спрямо миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
даже би трябвало да поевтинеят, нали имаме дефлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още